Tartozás: az MFB-t okolják a liberálisok

Az SZDSZ tartozásai miatt nem tud hasznosítani a XVIII. kerületi önkormányzat egy többségi tulajdonában álló villaépületet.

Horváth Csaba László
2013. 11. 28. 4:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak másik tulajdonosa, az időközben megszűnt liberális párt miatt ugyanis több mint egymilliárd forint értékű végrehajtás és jelzálog került az osztatlan épületre, amit az SZDSZ többi ingatlanjára is bejegyeztek. Az épület a XVIII. kerületi Baross utca 10/B szám alatt áll, s több mint 3/5 részben az önkormányzat tulajdona, a fennmaradó rész szerepel az SZDSZ nevén. A liberálisok éveken át székházként használták a most 60-80 milliót érő épületet – tájékoztatott Pestszentimre önkormányzata. A lap megtudta azt is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által az erre az ingatlanra is bejegyzett 1,1 milliárdos jelzálogjogról, az Epamedia Zrt. és az adóhatóság összesen több mint 80 milliós végrehajtási jogáról sokáig nem is tudott a kerület.

A képviselő-testület nem is tárgyalta az ingatlanra bejegyzett terheket. Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Nemzetnek elmondta, civil kezdeményezés alapján közösségi, kulturális célra szerették volna hasznosítani az épületet, ám a tartozások miatt nem sikerült. Mint mondta, senki nem kereste őket a néhai SZDSZ-től, hogy rendezzék a helyzetet. A politikus rámutatott, érthetetlen az egykori liberális párt vezetőinek álláspontja tartozásaikról. Magyar Bálint, az SZDSZ korábbi elnöke a minap arról beszélt, hogy az MFB nem engedi értékesíteni azokat az ingatlanokat, amelyek fedezetként álltak a liberális párt által felvett kölcsön mögött. Szerinte miután pártjuk megszűnt, a pénzintézet által kiutalt hitel mellett nagyjából egymilliárd forint értékű ingatlan vagyon szállt az MFB-re, amely azonban csak egy csomagban értékesítené az épületeket. Kucsák szerint hibás a volt SZDSZ-es politikus érvelése, ezt a XVIII. kerületi SZDSZ-székház példája is jól mutatja; mint mondta, létezik ugyan SZDSZ-es ingatlan vagyon, de egy osztatlan ingatlant a másik fél beleegyezése nélkül nem lehet értékesíteni.

A lap megkereste a kerület korábbi SZDSZ-es alpolgármesterét, Ferencz Istvánt, aki immáron a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) helyi választókerületi elnöke. A volt liberális alpolgármester alpári stílusban reagált, amikor megtudta, hogy miért keresik. – Engem keresel az SZDSZ-tartozások miatt, hát hülye vagy? – kérdezett vissza, majd szavaiból az derült ki, hogy valójában az MFB a hibás, amiért hitelt adott az SZDSZ-nek. Arra a kérdésre ugyanis, hogy véleménye szerint mit tehet az MFB az egyébként osztatlan ingatlannal, úgy válaszolt: – Miért adott rá hitelt akkor a pénzintézet? Ha valaki hitelt kap, a pénzintézetnek ugyanolyan felelőssége van, mint az adósnak – vélte.

(A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.)


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.