A Világgazdaság felelős szerkesztője belebukott a csalási ügybe

Újvári Miklós jogosulatlanul igényelhetett földalapú támogatást.

MNO
2013. 12. 12. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Világgazdaság című kiadvány és annak kiadója tájékoztatja olvasóit, hogy 2013. december hó 12. napján Újvári Miklós úr felelős szerkesztőt saját kérésére felmentette” – írja szűkszavú közleményében a Vg.hu. A lépés előzménye a Magyar Nemzet által szerdán megszellőztetett információ, amely szerint a volt felelős szerkesztő érintett lehet a jogosulatlan földalapú támogatásigénylések ügyében.

A lap értesülését a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Budai Gyula is megerősítette. Elmondta, azt követően fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy tudomására jutott, egyesek ismét olyan földekre adtak be támogatási kérelmet, amely területekhez semmi közük sincs. Szerinte a mostani esetek körülményei arra utalnak, nem egyszerű csalássorozatról van szó. Bizonyos körök – fejtette ki –, úgy tűnik, mindent megtennének azért, hogy kormányellenes hangulatot szítsanak a gazdák körében.

Budai Gyula meglátása szerint a gazdasági napilap vezetője nem lett volna képes egyedül véghez vinni cselekedetét, ehhez bűntársakra is szüksége lehetett, akik felkészítették rá, miként kell támogatást kérni, s megjelölhették azt is, mely területekre jelentse be igényét. A Magyar Nemzet kedden megkereste Újvári Miklóst is, aki nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

– Nem tartom véletlennek, hogy az önkormányzattól a családom által bérelt területre jelentett be jogosulatlan támogatási igényt a Világgazdaság című napilap kormányellenes cikkeiről ismert felelős szerkesztője – mondta a lap megkeresésére Péter Mihály. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének Pest megyei alelnöke arról számolt be, hogy a közelmúltban az érintett földeket, amelyeket a bagi önkormányzattól bérelnek, családi gazdaságuk műveli. A területre azonban „rájelentkezett” Újvári Miklós, mint a földet használó személy, gyepként megjelölve a szóban forgó birtokot, ami egyébként ugyancsak nem felel meg a valóságnak.

– A Világgazdaság vezető embere első megkeresésemre tagadta, hogy támogatási igényt jelentett volna be a kifizető ügynökséghez, majd másnap soron kívül beszerezte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól az ügyfélkódját – ami elengedhetetlen az ügyek intézéséhez –, és azonnal lejelentkezett a területről. Személyes találkozásunkkor adatainak jogosulatlan használatára hivatkozott, de amikor javasoltam neki, hogy tegyünk rendőrségi feljelentést, amit én, mint ügyvéd megszerkesztek a részére, ettől fölöttébb idegesen elhatárolódott, s kérte, az ügyben ne tegyek jogi lépéseket – vázolta fel a történteket Péter Mihály. Mint mondta, később megtudta, hogy Újvári Miklós más Pest megyei területekre is támogatási kérelmet nyújtott be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.