időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Felavatták gróf Bánffy Miklós szobrát

WA
2013.12.14. 17:35

Gróf Bánffy Miklós polihisztor, Magyarország egykori külügyminisztere szobrot kapott Sopronban.

A felszólalók a szombati avató ünnepségen, a hűség napi megemlékezésen kiemelték, az, hogy 1921-ben népszavazás dönthetett Sopron és a környező nyolc település hovatartozásáról, nagyban gróf Bánffy Miklós diplomáciai érdeme. A korabeli népszavazáson 15 334-en, köztük a soproni polgárság mintegy 73 százaléka Magyarország mellett tette le szavazatát.

Az eseményre utalva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, Sopron nemcsak Magyarországhoz hűséges, hanem azokhoz az emberekhez is, akik tettek a városért. Bánffy Miklós munkássága, élete pedig arra késztethet minket, hogy a nemzet megújításával foglalkozzunk – fogalmazott a miniszter.

Szájer József európai parlamenti képviselő a többi között arról beszélt, hogy a gróf tevékenysége mutatja, az értékeket és az érdekeket össze lehet hangolni. A magyar politikusoknak is a magyar értékeket kell képviselniük – tért ki napjainkra az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.