Kulcsár a nádasból került elő

Nem aratta le a nádast, mégis felvette az uniós támogatást a Fertő tavi nádgazdaság.

MNO
2014. 01. 11. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fertő tó hazai szakasza egyre csak mocsarasodik. A vízminőség romlásának egyik legfőbb oka, hogy mióta privatizálták a Fertő tavi nádgazdaságot, alig aratnak. A Fertő Zrt.-vel nemcsak az a baj, hogy nem aratja le a nádat, hanem az is, hogy úgy csinál, mintha learatná, és ezért éves szinten több tíz milliós támogatást vesz fel, miközben tönkreteszi a nádból élő helyi családok megélhetését.

A 6400 hektáros terület kizárólagos hasznosítási joga a privatizált társaságé, amelyet még 2006-ban, a Gyurcsány-kormány időszakában Illés József és felesége, a brókerbotrányból ismert Kulcsár Attila „VIP-listás” ügyfelei szereztek meg mindössze 34 millió forintért.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal úgy számol, a lejelentett 3100 hektár helyett alig 300 hektárnyi nádast aratott le a Fertő Zrt. – ez azt jelenti, hogy az elmúlt években a területek kilencven százaléka után szabálytalanul igényelt támogatást. Ezt légi felvételek is igazolják.

A nádgazdaság nem akart nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a feljelentésről csak a Hír Televíziótól értesültek. Szerintük félreértésről lehet szó, mivel – állításuk szerint – korábban a hivatalok mindent rendben találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.