Az a közösség erős, amely megleli önazonosságát

Szombaton megkezdődött a nemesvámosi lencse- és hurkafesztivál, amelynek megnyitóján Navracsics Tibor is részt vett.

SZN
2014. 02. 01. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy a hungarikumok újrafelfedezésével a helyi közösségek felkutassák múltjukat, felélesszék hagyományaikat, megleljék önazonosságukat, és értékeiket megmutassák a hozzájuk érkezőknek is.

Navracsics Tibor imponálónak nevezte azt a fejlődést, amely az elmúlt években Nemesvámost jellemzi. A 2600 lakosú település méreteihez képest erős gazdaságot épített ki, több nemzetközi és magyar multinacionális cég telephelye, a falu ugyanakkor megőrizte hagyományait – mutatott rá.

A helyi közösségek akkor tudnak erősek maradni, ha mindig nyitottak az újra, ugyanakkor felkutatják és megőrzik sajátos értékeiket – emelte ki.

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette: a veszprémi Méretes Szabó Kft. kezdeményezésére a Hungarikum Bizottság elé került a javaslat, hogy a Bocskai-viseletet vegyék fel a Magyar Értéktárba, és később hungarikummá váljon.

Beszélt arról is, hogy nyolc éve indult el az országban a hungarikummozgalom, azóta minden megye eldöntötte, hogy létrehozza a maga értéktárát, és így tett 550-600 helyi közösség is.

A fesztivál megnyitója után a sportcsarnokban Korok viselete címmel kiállítás nyílt a veszprémi Méretes Szabó Kft. által készített történelmi viseletekből, bemutatták a Bocskai Istvánról elnevezett ruhát is.

A rendezvény egyik attrakciója a lencsefőző verseny. Marosi Istvánné szervező elmondta: a lencse Nemesvámos helyi értéktárában szerepel, mivel az 1900-as években ezen a vidéken nagy területeken termesztették, és a korabeli leírások szerint vasúton Budapestre, onnan pedig külföldre is szállították. Hozzáfűzte: régen a lencsét azért fogyasztották, mert olcsó és laktató étel készíthető belőle, mára pedig azért vált értékes gasztronómiai alapanyaggá, mert egészséges, emellett nagyböjtben is fogyasztható.

A tört lencse hagyományos receptjét a nemesvámosi nyugdíjasklub tagjai óvták meg a feledéstől azzal, hogy a falu idősebb asszonyaitól megtanulták. Elkészítése nem bonyolult: a kevés vízzel megfőzött lencsét fakanállal a lábas oldalán megtörik, kevés liszttel sűrítik, majd amikor tányérba merik, a kanállal formált mélyedésekbe pirított hagymát adnak hozzá – árulta el Nagy Ágostonné, a klub elnöke.

A fesztiválon tartott lencsefőző versenyre többen is beneveztek lencseétellel, a sportcsarnok mellett felállított nagysátorban pedig már reggel tizennégy csapat fogott neki a helyi alapanyagokból, saját recept szerint készülő hurka készítésének.

A rendezvényen helyi termelők kínálják saját portékáikat, így például sajtot, mézeskalácsot, süteményeket, kézműves termékeket. Délután kulturális és szórakoztató műsorok várják a látogatókat, majd kihirdetik a gasztronómiai verseny eredményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.