Az a közösség erős, amely megleli önazonosságát

Szombaton megkezdődött a nemesvámosi lencse- és hurkafesztivál, amelynek megnyitóján Navracsics Tibor is részt vett.

SZN
2014. 02. 01. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy a hungarikumok újrafelfedezésével a helyi közösségek felkutassák múltjukat, felélesszék hagyományaikat, megleljék önazonosságukat, és értékeiket megmutassák a hozzájuk érkezőknek is.

Navracsics Tibor imponálónak nevezte azt a fejlődést, amely az elmúlt években Nemesvámost jellemzi. A 2600 lakosú település méreteihez képest erős gazdaságot épített ki, több nemzetközi és magyar multinacionális cég telephelye, a falu ugyanakkor megőrizte hagyományait – mutatott rá.

A helyi közösségek akkor tudnak erősek maradni, ha mindig nyitottak az újra, ugyanakkor felkutatják és megőrzik sajátos értékeiket – emelte ki.

Horváth Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette: a veszprémi Méretes Szabó Kft. kezdeményezésére a Hungarikum Bizottság elé került a javaslat, hogy a Bocskai-viseletet vegyék fel a Magyar Értéktárba, és később hungarikummá váljon.

Beszélt arról is, hogy nyolc éve indult el az országban a hungarikummozgalom, azóta minden megye eldöntötte, hogy létrehozza a maga értéktárát, és így tett 550-600 helyi közösség is.

A fesztivál megnyitója után a sportcsarnokban Korok viselete címmel kiállítás nyílt a veszprémi Méretes Szabó Kft. által készített történelmi viseletekből, bemutatták a Bocskai Istvánról elnevezett ruhát is.

A rendezvény egyik attrakciója a lencsefőző verseny. Marosi Istvánné szervező elmondta: a lencse Nemesvámos helyi értéktárában szerepel, mivel az 1900-as években ezen a vidéken nagy területeken termesztették, és a korabeli leírások szerint vasúton Budapestre, onnan pedig külföldre is szállították. Hozzáfűzte: régen a lencsét azért fogyasztották, mert olcsó és laktató étel készíthető belőle, mára pedig azért vált értékes gasztronómiai alapanyaggá, mert egészséges, emellett nagyböjtben is fogyasztható.

A tört lencse hagyományos receptjét a nemesvámosi nyugdíjasklub tagjai óvták meg a feledéstől azzal, hogy a falu idősebb asszonyaitól megtanulták. Elkészítése nem bonyolult: a kevés vízzel megfőzött lencsét fakanállal a lábas oldalán megtörik, kevés liszttel sűrítik, majd amikor tányérba merik, a kanállal formált mélyedésekbe pirított hagymát adnak hozzá – árulta el Nagy Ágostonné, a klub elnöke.

A fesztiválon tartott lencsefőző versenyre többen is beneveztek lencseétellel, a sportcsarnok mellett felállított nagysátorban pedig már reggel tizennégy csapat fogott neki a helyi alapanyagokból, saját recept szerint készülő hurka készítésének.

A rendezvényen helyi termelők kínálják saját portékáikat, így például sajtot, mézeskalácsot, süteményeket, kézműves termékeket. Délután kulturális és szórakoztató műsorok várják a látogatókat, majd kihirdetik a gasztronómiai verseny eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.