Bajnaiék eltitkolt kampánypénze

Bajnai Gordonék vállalásuk ellenére nem álltak elő kampányszámlával, noha tavaly nyáron még ezt közölték a Magyar Nemzetnek.

Bákonyi Ádám
2014. 03. 06. 4:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Áder János államfő már januárban kiírta a választások időpontját, az Együtt 2014 oldalán Bajnaiék a kampányszámla menüpontban adatok helyett csak annyit írnak, hogy „a kampányszámlánk részletes információi hamarosan elérhetőek lesznek”. A honlap Mérlegek című menüpontjában január 3-i keltezéssel az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt esetében is csak az olvasható, hogy a „2013. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót 2014. április 30-ig közzétesszük”. Tavaly a Magyar Nemzet megírta: az Együtt–PM már akkor tízmilliós nagyságrendű kampányát, illetve a pártszövetség politikusainak, munkatársainak juttatásait a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület finanszírozta úgy, hogy a hivatalos honlapjukon található 2012-es beszámolóban mindössze 168 ezer forintnyi saját tőkét tüntettek fel.

Elismerve, hogy kampányuk költsége valóban tízmilliós nagyságrendű, Bajnaiék ekkor azt állították, hogy az ehhez szükséges forrásokat 2013 folyamán gyűjtötték „magánszemélyektől és jogi személyektől származó, legális, kisebb és nagyobb összegű adományokból”. Noha Bajnaiék vállalásuk ellenére nem álltak elő kampányszámlával, honlapjukon a támogatás címszónál úgy fogalmaznak, hogy „az Együtt a párt- és kampányfinanszírozás tekintetében is komolyan veszi a korszakváltást. Nekünk nincs rejtegetnivalónk, mi minden adományról megmondjuk, honnan van. Nálunk nincsenek mutyik, nincsenek homályos hátterű támogatók, ahogy az ellenfeleink sulykolni próbálják.”

Bajnai Gordon társelnöke, Karácsony Gergely korábban úgy fogalmazott, hogy az Együtt–PM kötelezővé tenné a nyílt kampányszámlát, szigorítaná a pártok „pongyola” pénzügyi szabályozását, és arra ösztönözné a pártokat, hogy ne kevés nagy összegű, hanem inkább sok kis összegű adományt gyűjtsenek.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.