Welsz terhelő bizonyítékokat akart átadni

Éppen a bizonyítékokért ment a nyomozókkal, mikor rosszul lett.

2014. 03. 21. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír24 péntek reggel arról számolt be, hogy Welsz Tamás már otthonában összeesett, miután beszedett valamit. A portál úgy tudja, Welsz a tragédia előtt nem sokkal közölte a hatóság embereivel: „Uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni.”

Ismert, csütörtök este elhunyt Welsz Tamás, Simon Gábor büntetőügyének egyik érintettje. A Magyar Nemzet úgy tudja, a 41 éves férfi a napokban jelezte a Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy terhelő dokumentumokat szeretne átadni a rendőrségnek. A nyomozók a vállalkozót autóval szállították a bizonyítékokért két – egy érdi és egy budai – helyszínre. Eközben Welsz Tamás rosszul lett. A rendőrök a férfit azonnal az Alkotás utcai mentőállomásra vitték, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni. Az MSZP volt elnökhelyettesének és más szocialista politikusoknak hamis afrikai útlevelet szerző férfi halálának körülményeit államigazgatási eljárásban az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli halálesetek osztálya vizsgálja.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője Polt Péter legfőbb ügyésztől írásban érdeklődött a Simon és Welsz ellen folyó büntetőeljárásról. Bárándy amiatt fordult a legfőbb ügyészhez, hogy megtudja: tervezi-e az ügyészség, hogy vádalkut köt a Simon-ügyben Welsz Tamással.

Welsz Tamás neve ugyanis két héttel ezelőtt bukkant fel a sajtóban, amikor a KNYF közokirat-hamisítás gyanújával hallgatta ki Simon Gábort, akit emellett költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással is gyanúsít a nyomozó hatóság. A Magyar Nemzet számolt be elsőként február elején az azóta is ismeretlen eredetű, mintegy 240 millió forintnyi devizáról, amelyet Simon egy osztrák bankban tartott.

Welsz Tamást egyébként tavaly novemberben egyszer már rövid időre őrizetbe vették. A férfit barátnőjével, Horthy Andreával együtt ugyanis az Interpol körözte a panamai hatóságok kérésére offshore-csalás miatt. A KNYF nagyjából akkor rendelt el nyomozást Simon Gábor Ausztriában rejtegetett csaknem negyedmilliárd forintja miatt, amikor dönteni kellett a férfi kiadatásáról.

Welsznél házkutatást is tartottak a nyomozók, és tucatnyi afrikai, bissau-guineai útlevelet találtak. Voltak közöttük kitöltött, de biankó okmányok is. A férfi a papírokat a bissau-guineai kormányzati kapcsolatain keresztül szerezte be, és olyan magyaroknak adta el, akik – Mesterházy Attila MSZP-elnök volt helyetteséhez hasonlóan – más néven akartak például bankszámlát nyitni. Az útlevelek kitöltésénél Welsz általában a tulajdonos édesanyjának a nevét is felhasználta. Sajtóhírek szerint így csinálta ezt magának is, az afrikai útlevelében a Tom Wallace Paar név szerepel, márpedig az édesanyjának a vezetékneve Paár. Az MSZP megbukott, időközben harminc napra előzetes letartóztatásba helyezett egykori elnökhelyettesének afrikai útlevelében a Gabriel mellé szintén a korábbi szocialista politikus anyjának (Derdák) a nevét írták, ékezet nélkül. A szocialista politikus ezzel az okmánnyal nyitott számlát a MagNet Bank Andrássy úti fiókjában, majd sajtóhírek szerint 75 millió forint értékű devizát helyezett el a pénzintézetben. Welsz lakásán a nyomozók állítólag több tíz millió forint készpénzt is találtak, illetve olyan iratokat, amelyekkel igazolni lehetett volna azt a fedősztorit, miszerint Simonnál csak „vagyonkezelésében” volt az a pénz, amelyet osztrák számláján tartott.

A hét elején számoltunk be arról, hogy az MSZP politikusai közül nem csupán Simon szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet. A MagNet Banknál a volt MSZP-elnökhelyettes bankszámlája mellett még nyolc olyan számlát vezettek, amelyet afrikai útlevéllel nyitottak. Ezek közül az egyik – az Index információi szerint – Fürst Györgyhöz, Terézváros egykori szocialista alpolgármesteréhez köthető. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere is tervezte ilyen okmány beszerzését, ám végül elállt a szándékától.

A MagNet Bank elismerte, hogy 2013 novembere és 2014 februárja között kilenc számlát nyitottak náluk bissau-guineai útlevéllel. A pénzintézet közleményében azt hangsúlyozta, hogy munkatársaik a számlanyitáskor a szabályoknak megfelelően jártak el. Az okmányok közül egyik sem volt hamis, az ügyfél azonosítása pedig nyolc esetben a bankban, egy alkalommal pedig külső helyszínen történt meg. A bank azt is leszögezte, hogy a nyolc bissau-guineai számla tulajdonosai a számlanyitáskor befizették a szokásos minimális nyitóegyenleget, ezután pedig semmilyen jelentős összegű tranzakció nem történt.

Welsz korábban a Sólyom Airways új tulajdonosaként vált ismertté. Az ő cége, a Charity March  vette át tavaly novemberben a Sólyom légitársaság irányítását. Az Index hozta nyilvánosságra, hogy Welsz, mint a jótékonysági szervezet képviselője, évek óta vitetett ki mentőautókat Nyugat-Afrikába, évente néhány darabot, sokszor egyéb eszközökkel együtt. Tíz év alatt valamivel több mint harminc autót vittek ki Bissau-Guineába, Gambiába, Mauritániába, Guineába, Szenegálba, a Zöld-foki Köztársaságba és Maliba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.