időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Moszkvai ingatlanügy: ősszel kezdődhet a tárgyalás

MNO
2014.04.14. 09:16

Megérkeztek a jogsegélykérelmek a Székely Árpád és társai ellen indult büntetőügyben.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt Székely Árpád és társai ellen indult büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség által kezdeményezett, az Egyesült Királyság központi igazságügyi hatóságához és az Orosz Föderáció legfőbb ügyészségéhez címzett jogsegélykérelmek a törvényszékre megérkeztek, a bíróság – a felfüggesztést követően – folytatja a büntetőeljárást, az ügyben 2014 őszén várható a tárgyalás megkezdése, közölte az MNO-val a Budapest Környéki Törvényszék.

Mint arról a Magyar Nemzet 2014. február 6-án beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője megerősítette: megérkeztek a bizonyítékkal szolgáló adatok a brit és orosz igazságügyi szervektől. Ezek alapján az épületet áron alul adták el, ami milliárdos kárt okozott az államnak.

Az ügyet személyesen vizsgáló Keresztes Imre, a KNYF vezetője a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: a brit és az orosz szervek a közelmúltban megválaszolták a jogsegélykérelem keretében feltett kérdéseket, és az ezeket tartalmazó dokumentumokat a hivatalos fordítással együtt eljuttatták a Budapest Környéki Törvényszéknek, ahol a vádemelés történt. Tátrai Miklós is vádlottja a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet törvénysértő eladása miatt indult büntetőpernek, amelyet az orosz és brit jogsegélyek beérkezéséig tavaly nyáron felfüggesztettek.

2013. augusztus 9-én arról számoltunk be, hogy az orosz nyomozóhatóságok bűnvádi eljárást indítottak abban az ügyben, amelynek során a volt moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét megvásárolta az orosz régiófejlesztési minisztérium. A tárca az ingatlant 2009-ben egy magáncégtől, az Innovációs Technológiák Renovától vásárolta meg, hat-hétszeres áron ahhoz képest, mint amennyiért a magyar állam eladta. A RIA Novosztyi és az Interfaksz hírügynökség a belügy-minisztérium moszkvai nyomozati főosztályának sajtóközlésére hivatkozva azt írta, hogy az eljárást különösen nagy értékben elkövetett csalás, sikkasztás miatt indították.

A belügyi közlemény szerint a nyomozók megállapították, hogy a képviseletet első lépcsőben 21,3 millió dollárért vette meg a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air cég a magyar hatóságoktól (akkori áron mintegy 511 millió rubelért), az orosz régiófejlesztési minisztériumnak pedig már 3,5 milliárd rubelért adta el. A vizsgálati szervek értékelése szerint az orosz állami költségvetést több mint 2,5 milliárd rubeles vagyoni kár érte.

A kereskedelmi képviselet épületének eladása ügyében a magyar hatóságok is vizsgálódnak. A Központi Nyomozó Főügyészség 2009. november 30-án különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást az egykor a magyar állam tulajdonában és a Külügyminisztérium kezelésében álló épület 2008-as értékesítésével kapcsolatban.

2013. május 7-én a főügyészség Székely Árpád volt nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolta meg. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, valamint a társaság két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás vétségével, valamint valamennyiüket folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével is megvádolta az ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.