időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Olcsóbbak lesznek a tankönyvek

HBI
2014.04.10. 19:01

Az intézményeknek a hónap végéig van lehetőségük eljuttatni igényeiket a Kellóhoz.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az állam sokkal nagyobb felelősséget visel a tankönyvellátásban és -előállításában. Kevesebb, de garantáltan jó minőségű könyvből tudnak választani az iskolák, és jóval olcsóbbak lesznek a kiadványok. Az eddigi tankönyvpiac ugyanis nem hozta meg azt a várt eredményt, hogy az árakat letörje, így a családoknak komoly anyagi terheket kellett vállalniuk – állapította meg.

Hozzátette: az állam azt is vállalta, hogy az általános iskolás tanulók felmenő rendszerben térítésmentesen jutnak a kiadványokhoz, ez az elsősöket és másodikosokat, sajátos nevelési igényű gyermeket érinti elsősorban a következő tanévben. Az államtitkár azt is közölte, hogy az állam nem fordít kevesebb pénzt a tankönyvellátásra, s a családok terhei csökkennek majd. A rendelések április 30-áig lezárulnak, majd utána pótrendelésre lesz lehetőség – jelezte.

Idén is a Kelló felel a rendelésekért, a terjesztésért, új elem, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) műhelyeiben olyan új fejlesztésű tankönyvek készülnek, amelyek átmenetet képeznek a digitális ismeretek világába. Minden esély megvan arra, hogy szeptember 1-jén nyugodtan és új tankönyvekkel indulhasson a tanév – közölte Hoffmann Rózsa.

Hegedűs István miniszteri biztos arról beszélt, hogy 15 milliárd forint a „tankönyvköltés” éves összege, ebből 8,5 milliárd költségvetési forrás, 6,5 milliárd forint pedig a családok pénztárcáját terheli. Utóbbiból 4,5 milliárd forint az, amely felmenő rendszerben fokozatosan megszűnik, és azt szeretnék elérni, hogy az állami költségvetést terhelő rész se növekedjen, inkább csökkenjen – közölte. Hozzátette: a megnyíló tankönyvlistán szereplő árakból kiderül, az egyéb évfolyamokon is jelentősen, 10-70 százalékkal csökkent a tankönyvek ára.

A tankönyvprogram célja, hogy a könyvárak közelítsenek a tényleges előállítási költségekhez – mondta a miniszteri biztos. Az Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó megvásárlásáról azt mondta: a folyamat végén a magyar állam a két kiadó tulajdonjogát fogja megszerezni, így az OFI-val együtt három helyen fejlesztenek majd tankönyveket a jövőben, és az ellátás hatékonysága is javulhat.

A két kiadó vételi árát és egyéb részleteket Hegedűs István nem árult el, mert – mint mondta – még tart a jogi folyamat. Az eddigi kiadók is kaptak működési engedélyt, a könyveik rákerültek a tankönyvjegyzékre. Addig ezek forgalomban is lesznek, amíg a jegyzéken szerepelnek – jelezte, hozzátéve: az akkreditáció öt évre szól. Az akkreditációra a jövőben is lehetőség lesz, ennek formája a miniszteri pályázat.

Arany Tamás, a Kelló ügyvezető igazgatója kiemelte: az a feladatuk, hogy minél hatékonyabban és zökkenőmentesen juttassák el a kiadványokat az iskolákba. Nagyon fontosnak tartja, hogy idén még a tavalyinál is gyorsabban, zökkenőmentesebben tudják ellátni a feladatot. A tavalyi év tapasztalatai alapján átdolgozták a tankönyvrendelési felületet, és országos oktatást szerveztek a rendelésért felelős pedagógusoknak.

Tavaly is nyitott volt a szervezet a kérdések megválaszolására, idén új hívásközpont fogadja a megkereséseket, és minden megyeszékhelyen ügyfélszolgálatot alakítottak ki. A sérült vagy esetleg hiányos tankönyvcsomagokról az ügyvezető igazgató azt mondta: tavaly néhány ezrelék volt a hibák száma, a cél azonban a nulla. A cseregarancia idén is érvényes.

Kaposi József, az OFI főigazgatója hangsúlyozta: az intézet a tartalmi-módszertani fejlesztés központjává vált az elmúlt években, hozzákezdtek az egész tankönyvi rendszer újragondolásához. Olyan tankönyvkoncepciót szeretnének, amely figyelembe veszi a tudás és tanulás felfogásában bekövetkező változásokat és azt, hogy a diákok alapvetően a vizualitás felől közelítik meg a tudást, így egyszerre kell a papíralapú és a digitális kiadványokat fejleszteni. Igyekeznek a fejlesztésbe bevonni a gyakorló pedagógusokat is.

Hozzátette: könyvenként ötven pedagógussal szerződést kötnek, akik végigkísérik a különböző fejlesztéseket. A most elkészülő kísérleti könyveket egy éven át kipróbálják, egy korrekciós munka után válhatnak véglegessé a tankönyvek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.