időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Szanyinak négynél több mandátum kell

GB
2014.04.08. 16:52

Duplázná a szocialista EP-delegáltak számát a politikus, aki már a „náci söpredék” ellen hangol.

A politikus elmondta, önállóan indulnak, baloldali programjuk kiteljesítését semmilyen szövetség nem korlátozza. Céljaik között a legalább nettó 100 ezer forintnak megfelelő európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetését említette, valamint azt, hogy sehol se lehessen 10 százaléknál nagyobb az alapvető élelmiszerek forgalmi adója.

Az MTI kérdésére azt mondta, a jelenlegi négynél több EP-mandátum megszerzését várja, az országgyűlési választás eredményeinek ismeretében 5-8 képviselői helyre számít. Egy újabb kérdésre azt mondta, elégedett 30 százalék feletti eredménnyel lenne. Megemlítette, hogy az EP-választás arányos, nem fordulhat elő, hogy a Fidesz 44 százalékos eredménnyel 66 százalékos mandátumarányra tegyen szert.

Szanyi Tibor elmondta: az elsők között vették át az aláírásgyűjtő íveket, és azt várja, hogy néhány napon belül összegyűjtik az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.

Beszélt arról is, hogy ő maga ambicionálta a brüsszeli munkát, és szerinte a növekvő befolyású Európai Parlamentben markáns baloldali politizálásra van szükség, ami nála „a fegyvertár része”.

Azt mondta: kampányuk antifasiszta lesz, amit azzal magyarázott, hogy nemcsak Magyarországon, hanem több európai országban megerősödött a szélsőjobboldal. „Egyetlen mozgalom van, amellyel szemben határozottan politizálni fogunk: a Jobbik, úgy is mondhatnám, hogy a náci söpredék. Ezekkel szemben viszont határozottan fogunk politizálni, no meg mindazokkal szemben, akik ennek a náci söpredéknek a politikáját támogatják. Hogy ha ez éppen a Fidesz lesz, mondjuk emlékműavatással, akkor szembe fogunk menni e tekintetben a Fidesszel is” – fogalmazott.

Emellett – folytatta – igyekeznek majd világossá tenni a választóknak, hogy van tétje a május 25-i választásnak, a brüsszeli munka nem „úri huncutság”, az EP-nek döntő befolyása van arra, hogy milyen témák kerülnek elő az uniós színtéren és milyen megoldási javaslatok születnek.

Kiemelte, hogy az EP pártalapon szerveződik, a magyar érdekeket elsősorban az Európai Tanácsban kell érvényre juttatni. Jelezte ugyanakkor, hogy baloldali többség várható az Európai Parlamentben, és a szocialistáké lehet a legnagyobb frakció. Ezzel összefüggésben azt is megemlítette: csak az MSZP képviselőiről mondható biztosan, hogy a szocialista frakcióban politizálnak majd, a többi baloldali ellenzéki pártnál ez még kérdéses.

Arra a kérdésre, hogy a választási vereség következményeinek levonása mikorra várható az MSZP-ben, és elképzelhető-e elnökcsere, Szanyi Tibor úgy válaszolt: kampány van, ilyenkor nincs helye belső átrendeződésnek.

Május 25-én kiderül – válaszolta arra, hogy ki a felelős a baloldali pártszövetség vereségéért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.