Folytatódik a metróügy nyomozása

Hivatali vesztegetés a gyanú a Demszky-korszakban született szerződéseknél.

2014. 06. 21. 4:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetés bűntette a legfőbb gyanú azoknál a 4-es metrós tanácsadói szerződéseknél, illetve a metrókocsik beszerzésénél, amelyek ügyében most további öt hónappal hosszabbították meg a nyomozást – tudtuk meg Bagoly Bettinától. A Fővárosi Főügyészség szóvivője hozzátette, a 2014. november 3-ig tartó eljárásban gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

A korábban több szálon futó nyomozásokat néhány éve egyesítették: míg a megbízásoknál az Állami Számvevőszék, az Alstom-szerelvények beszerzésével kapcsolatban pedig a Fidesz tett csaknem négy évvel ezelőtt feljelentést. A 2010 előtti MSZP–SZDSZ-es városvezetés idején folyamatosan késő, az eredetei költségekhez képest háromszorosára drágított beruházást a jelenlegi kormánypárti többség végül idén márciusra fejezte be. A Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester által évtizedekig csak ígért 4-es metrót 452 milliárd forintos végösszeggel adták át. Pedig – mint azt lapunk korábban megírta – több mint félezermilliárdot is meghaladó lehetett volna a végszámla, ha a jelenlegi kormánypárti városvezetés nem tárgyalja újra a rossz szerződéseket. A városházán még májusban bemutatták a bizonyítékokat arról, hogy a Demszky-korszakban szórták a közpénzeket. A korábbi tizenhét szerződésből csak a legfontosabb három egyezség alapján közel 30 milliárdot nyertek vissza Budapestnek.

Ezzel szemben a volt balliberális főpolgármester csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában saját korábbi „teljesítményét” dicsérte. – Megépítettük nyolcvan százalékban a 4-es metrót, itt hagytunk utódomnak 25 beruházást – mondta Demszky Gábor, aki „büszke élete legfontosabb ügyére”.

– Négy év után hazajön, és nettó valótlanságokat állítva megpróbál beavatkozni az idei kampányba – nemhogy nem elegáns, egyenesen ízléstelen – reagált elődje szavaira lapunknak Tarlós István (Fidesz– KDNP) főpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.