Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Gyanús ügyletek

Botrányok a Norvég Alap támogatásairól döntő testület egyik kulcsfigurája körül.

2014. 06. 02. 4:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly botrányba keveredett tavaly a Norvég Alap magyarországi pénzeiről döntő konzorcium bírálóbizottságának egyik tagja, Matiszlovicsné Horváth Éva. Információink szerint Matiszlovicsné volt a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) oktatási központjának az igazgatója, amelynek működési engedélyét a számos törvénytelenség miatt tavaly megvonta a Fővárosi Kormányhivatal. A hivatal megállapította, a fővárosi, IX. kerületi iskolában a tárgyi és a személyi feltételek sincsenek meg az oktatáshoz, ezért tavaly június 28-tól nem működhetett tovább. Visszásságokat tártak föl a Szersa által igényelt költségvetési támogatás jogszerűsége kapcsán is, emiatt a Magyar Államkincstár vizsgálatot indított, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig költségvetési csalás gyanújával indított eljárást. Amint arról beszámoltunk, az iskola fenntartója olyan tevékenységhez (1–6. évfolyamos oktatás) is igényelt állami normatívát, amelyre nem volt engedélye. Ezenkívül az iskolaépület bérleti díjából tetemes – 89 millió forint – tartozást halmoztak fel. Kiderült, az iskola nem adta oda a tanulóknak az ingyen tankönyveket, sőt még a helyszíni használatukat is korlátozta. Mindössze 87 diáknak volt érvényes tanulószerződése, holott az intézmény 175 ember után igényelt normatívát. Az iskola 408 tanulója közül 201-en már tavaly sem voltak tankötelesek, ám a kormányhivatal jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bevonásával az összes diák elhelyezését biztosítja, ha a Szersa ezt nem teszi meg. Az Oktatási Hivatal honlapja szerint a Szersa oktatási központjának igazgatója Matiszlovicsné, aki 2002-től MSZP-s önkormányzati képviselő volt Hatvanban. Kerestük a volt szocialista politikust az intézmény telefonszámán, ám a készülék ki volt kapcsolva.

Matiszlovicsné volt az egyik kulcsfigurája a Norvég Alap pénzeiről döntő, zömében egykori LMP-s politikusokból álló testületnek, amely mintegy 300 millió forintnyi támogatást osztott szét a Soros György amerikai spekulánshoz köthető hazai civil szervezeteknek. A kedvezményezettek – például a TASZ, az Átlátszó.hu-t működtető K-Monitor egyesület, a Krétakör Alapítvány vagy a Labrisz Leszbikus Egyesület – többsége a balliberális ellenzék holdudvarához tartozik. A Norvég Alap pénzeinek elfogult odaítélése miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatot indított. Ennek szükségességét alátámasztja a Matiszlovicsné által igazgatott oktatási központ botránya is. A Vs.hu arról írt: felfüggeszthetik a Norvég Alap pénzeinek odaítélésében részt vállaló Ökotárs Alapítvány adószámát, és eljárási bírsággal sújthatják, ha a Kehi által indított vizsgálatban nem teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettségeit. Márpedig az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a Kehinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.