Százmilliókkal jön a Leader egyesület

Kétszázmillió forint járna vissza az államnak abból a félmilliárd forintból, amelyet a szocialista kormány idején költöttek el a VM-nél.

MNO
2014. 06. 15. 14:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Nógrád megyei falu, Kazár volt az elosztóközpont, az uniós vidékfejlesztési források felhasználására létrejött Leader Közhasznú Egyesületet ugyanis itt jegyezték be. A gyanús pénzosztásra annak idején a Célpont hívta fel a figyelmet. Az 500 milliárd forintot például olyan jó tanácsokat tartalmazó anyagokra költötték, hogy a kiadásokat ajánlatos kockás füzetben vezetni, válságos időkben a jachtot sem kell megtartani, szorult anyagi helyzetben pedig nem érdemes a trópusokon nyaralni.

Az agrártárca jogi főosztálya már a támogatás kiutalása előtt kifogásolta a projektet. „Egyértelműen megállapítható, hogy a jogi osztály teljesen ellentétes véleményt fogalmazott meg, mint amilyen döntés később született. Én azt gondolom, hogy itt nem a szakmai érvek domináltak, hanem volt egy politikai döntés” – mondta a Hír TV-nek Budai Gyula. A kifizetést Gőgös Zoltán akkori államtitkár hagyta helyben.

A KEHI vizsgálata szerint akár az 500 millió elköltésekor is bűncselekmény történhetett. Kilenc darab számlát, 40 millió forint értékben fiktívnek ítéltek meg. – Ezen számlák mögött a KEHI rendelkezésére álló adatok alapján semmilyen valós gazdasági teljesítés nem áll. Emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál eljárást kezdeményeztek. A fennmaradó számlák között több százmillió forint értékben találtak olyanokat, amelyek vagy nem kapcsolódnak a támogatandó célhoz, vagyis a kommunikációs kampány lefolytatásához, vagy nevükben, illetve tárgyukban kapcsolódtak ugyan, de azok a kampány során semmilyen formában nem hasznosultak – nyilatkozta Bőcz Sándor, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke.

Az akkori gazdasági vezető, Rátkai Melinda – ma már az egyesület elnöke – volt az, aki leszerződött a kommunikációs feladatokra. Az egyesületnek már nincs pénze, ezért valószínűleg nem lehet majd visszaszerezni tőlük a 200 millió forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.