Fürst: Jogilag nem tartozom felelősséggel

Ismét állítólagos diplomáciai mentességére hivatkozott Fürst György a terézvárosi ingatlanpanama tegnapi tárgyalásán.

Pilhál Tamás–Szabó Zsolt
2014. 07. 02. 4:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen egyesítették az Andrássy út 47. és az Andrássy út 3. alatti önkormányzati műemlék épületek 2004-es áron aluli eladása miatt indult büntetőügyeket – derült ki a Fővárosi Törvényszéken tartott tegnapi tárgyaláson. Az alapügynek Verók István egykori terézvárosi szocialista polgármester halála óta már „csak” tizenkét vádlottja volt, ám az egyesítés nyomán a számuk tizenötre emelkedett. Egy kivételével korábbi MSZP–SZDSZ-es politikusokról van szó, akiket hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség. Köztük van Fürst György és Hatvani Csaba volt MSZP-s alpolgármesterek, illetve Kékesi Tibor korábbi szocialista országgyűlési képviselő.

Az ügyész tegnap felolvasta a vádirat új részét, amely az Andrássy út 3. áron aluli eladását taglalja. Eszerint a szocialista és szabad demokrata politikusok 573 milliós vagyoni hátrányt okoztak Terézvárosnak azzal, hogy előkészítették, illetve megszavazták a 902 milliót érő műemléki ingatlan versenytárgyalás nélküli, 328 millióért való eladását egy még be sem jegyzett cégnek. Egyébként ennek az épületnek az eladását egy polgári perben a Legfelsőbb Bíróság korábban már jogellenesnek mondta ki.

Fürst György másodrendű vádlott tegnap azt állította: nem követett el bűncselekményt, és kizárólag politikai felelősséggel tartozik az akkori döntéseiért. Úgy vélte, a demokrácia elveivel ellentétes az, hogy őt most jogilag számon kérik. Fenntartotta azt a korábbi védekezését, hogy ő a Közép-afrikai Köztársaság diplomatája, így diplomáciai mentesség illeti meg. Azzal is védekezett: azért nem volt versenytárgyalás, mert az önkormányzatnak gyorsan kellett a pénz. A harmadrendű vádlottat, Kékesi Tibort is kihallgatta volna tegnap a bíróság, de ő megtagadta a vallomástételt.

További részleteket a Magyar Nemzet szerdai számában talál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.