Ötvenmillióhoz juthatott az MSZP-elnök

Egy impozáns villa árának megfelelő összeget tehetett zsebre költségtérítésként Tóbiás József.

2014. 08. 05. 5:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint a szocialista politikus 2003 és 2009 között mintegy húszmillió forintot kapott költségtérítésként, majd a jogszabályváltozás nyomán 2010-től választókerületi pótlékként közel harmincmilliót, tehát összesen mintegy ötvenmilliót. Ennek az összegnek egy tekintélyes részét annak a trükknek köszönheti, hogy bár saját bevallása szerint is 2003 óta egy érdi családi házban lakik, eközben az állandó lakcíme nyíregyházi. Tóbiás József lapunknak nyilatkozva „emberi, családi okokkal” magyarázta, hogy az elmúlt tizenegy esztendőben miért nem jelentkezett át az érdi lakcímre.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint Tóbiás József 1998-as képviselővé választása óta vett fel költségtérítést, és miután úgy nyilatkozott, hogy lakóhelye Budapesttől kétszáz kilométernél messzebbre esik, költségtérítése a képviselői alapdíj 60 százalékát tette ki. Ha 2003-tól módosította volna a nyilatkozatát, és jelzi, hogy immár a főváros száz kilométeres vonzáskörzetén belül lakik, onnantól képviselői alapdíjának „csupán” 40 százalékát kapta volna költségtérítésként. Ez 2003-tól 2009-ig többmilliós összeget jelent.

Tóbiás ugyanis 2003-ban családjával bérlőként beköltözött Hagyó Miklósnak a fővárostól 22 kilométerre fekvő, érdi villájába.

A sajtóiroda közlése szerint a 2006-os választáson Tóbiás József a Pest megyei területi listáról szerzett mandátumot, így az akkori szabályoknak megfelelően már hetvenszázalékos költségtérítési átalányra volt jogosult. 2010-ben országos listáról került a parlamentbe a szocialista politikus, és a módosult jogszabály alapján az állandó lakóhelye szerinti települést (vagyis Nyíregyházát) kellett figyelembe venni. Ennek következtében négy évig képviselői alapdíjának 135 százalékát tehette zsebre választókerületi pótlékként Tóbiás József – miközben érdi lakcímnél csupán a képviselői alapdíj 75 százalékára lett volna jogosult. Az Országgyűléstől kapott tájékoztatás szerint Tóbiás József május 6-a óta havi bruttó 997 ezer forint választókerületi pótlékot kaphat.

Lapunk múlt szerdán írta meg: Tóbiás József annak ellenére vett föl évekig költségtérítést nyíregyházi állandó lakcímére hivatkozva, hogy közben Érden lakott Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes egykori családi házában. Cikkünk nyomán a Fidesz arra szólította fel Tóbiást, hogy számoljon el a költségtérítésével, és amit törvénytelenül vett fel, fizesse vissza. A nagyobbik kormánypárt kommünikéje kiemelte: úgy látszik, a szocialistáknál bevett gyakorlat, hogy hamisan vesznek fel költségtérítést. Az MSZP egy egymondatos közleményben reagált: „Tóbiás József minden vonatkozó jogszabályt betartott.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.