Tűzifa: több mint kétezer igénylés érkezett

2074 önkormányzat nyújtott be támogatási pályázatot tűzifára és szénre.

2014. 10. 07. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétezer, ötezer lélekszámú alatti település önkormányzata nyújtott be kérelmet tűzifa-, illetve széntámogatásra a két héttel ezelőtt indult tűzifaprogramban. A Magyar Nemzet úgy értesült, az igénylések alapján 1949  önkormányzat kért keménylombos tűzifát, összesen 277 661 erdei köbmétert megjelölve, és 42 önkormányzat lágylombos tűzifát, összesen 18 415 erdei köbméter mennyiségben. Az eddig bevett gyakorlathoz képest már széntámogatást is kérhetnek a települések, ezzel a lehetőséggel 83 önkormányzat élt, összesen 68 416 mázsa megjelölésével. A pályázatok benyújtása után tíz napja van a kincstárnak, hogy felülvizsgálja a beérkezett kérelmeket, melyek aztán a Belügyminisztériumba (BM) kerülnek, ahol megint tíz nap áll rendelkezésre a miniszteri döntésig.

Ismeretes: a Belügyminisztérium idei tűzifarendelete két héttel ezelőtt lépett hatályba, amelyre idén hárommilliárd forint keretet biztosítanak, ami egymilliárd forinttal több, mint tavaly volt. Az eddig bevett gyakorlathoz képest – a szén igénylésének lehetősége mellett – abban is változott a rendelet, hogy a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések mentesülnek az önrész megfizetése alól. Vagyis azok az ötezer lélekszám alatti települések, ahol tavaly a keménylombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó ezer, a lágylombos fafajta esetében pedig 700 forint önrészt kellett biztosítaniuk, most ennek megfizetése nélkül jutnak a támogatáshoz. Csampa Zsolt, a BM helyettes államtitkára lapunknak korábban elmondta: a rendelet további pozitív változása, hogy a többi, ötezer fő alatti településnek is kisebb önrészt kell vállalnia, hiszen mind a kemény-, mind a lágylombos fafajta esetében ezer forintot kell fizetnie. Tavaly előbbinél 2000, utóbbinál 1200 forint önrész volt szükséges. Az idén bevezetett szén mázsája 500 forint önrészt igényel.

A helyettes államtitkár kiemelte: egy település nem pályázhatott mindenre, a helyi igényeknek megfelelően választaniuk kellett a kemény- és a lágylombos fafajta, valamint a szén között. – A pályázatok benyújtására tíz nap állt az önkormányzatok rendelkezésére, és az elbírálás után, reményeink szerint november elején, már saját hatáskörben igényelhetik a tűzifát vagy a szenet – fejtette ki. Hozzátette: az önkormányzatoknak legkésőbb február 15-ig kell a kapott terméket a rászorulóknak kiosztani. A rendelet szerint az önkormányzatok a kedvezményezettektől nem kérhetnek ellenszolgáltatást. Arról, hogy a településeken kik részesülhetnek a támogatásban, az önkormányzatoknak saját, helyi rendeletben kell határozniuk. A rászoruló családok legfeljebb öt köbméternyi fához vagy tíz mázsa szénhez juthatnak hozzá, vagyis ennek az árával kevesebbet kell költeniük a téli hónapokban.





A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.