időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Tízezrek juthatnak munkához

RZ
2014.11.24. 16:31

A helyettes államtitkár szerint eddig nem valósult meg hasonló program.

Az Esélyek és lehetőségek a XXI. században című tanácskozáson Garai Péter kijelentette: ehhez hasonló program, amely direkt módon a romák foglalkoztatásához, illetve „önmaguk szerveződésével generált” munkához jutáshoz kapcsolódott, eddig nem valósult meg.

Az európai uniós finanszírozásból induló, de később „a saját lábára álló” programnak az a lényege, hogy az abban részt vevők produktív módon saját közösségük fejlődéséhez hozzá tudnak járulni – mondta a helyettes államtitkár.
Lenkovics Barnabás alkotmánybíró, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető tanára arról beszélt, hogy a kitöréshez a tanuláshoz, a munkához és a tulajdonhoz való viszonyulást kell megváltoztatni. Olyan nemzetgazdasági stratégiát kell kidolgozni, amely ezen a három ponton kimozdulást jelent. Megjegyezte, ha a romák ki tudnak törni a mostani helyzetükből, akkor nemcsak magukat emelik fel, hanem az országot is.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az önkormányzatok funkcióiról szóló előadásában elmondta: 2012-ben lépett hatályba az új önkormányzati törvény, amelynek új filozófiai hozzáállása az, hogy a helyi önkormányzás módját is meghatározza. Azt mondja, „úgy kell önkormányozni, hogy a helyhatóság támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit”. Mint megjegyezte, a foglalkoztatási szövetkezeteket is ilyen önszerveződő közösségek alkotják.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a „Híd a munka világába” Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke a konferencián kijelentette: „ma az egyik legnagyobb gazdasági potenciál a magyarországi cigányság”, tanulni és dolgozni akarnak. Az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke azt mondta, a cigányok aktív részvétele nélkül nem lehet megoldani a problémát.

A konferencián közreadott tájékoztató szerint a program általános célja a romák munkaerő-piaci helyzetének előremozdítása, visszavezetésük a munka világába. Közvetlen céljai közé tartozik egy fenntartható foglalkoztatási szövetkezet megalakítása, elindítása, törvényi feltételeinek kialakítása, képzett tagokkal való feltöltése. A tanácskozást az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége rendezte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.