A gyerekek kétharmada ehetne ingyen

A nagycsaládosok és a szociálisan rászoruló diákok után biztos nem kell majd fizetni.

2014. 12. 05. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingyenes gyermekétkeztetés megerősítését és kiterjesztését nevezte a soron következő időszak egyik legfontosabb népjóléti intézkedésének Selmeczi Gabriella. – A gyermekszegénység minden ellenkező híreszteléssel szemben csökken, de a kormánypártok tisztában vannak azzal, hogy ezen a területen még sok a tennivaló, hiszen megengedhetetlen, hogy egy gyerek ne jusson mindennap elegendő és megfelelő minőségű táplálékhoz.

Ezért a Fidesz-frakció azt kérte a kormánytól, hogy terjessze ki az ingyenes étkeztetést a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban a gyermekek kétharmadára. A kormány szerdai ülésén megtárgyalta a javaslatot, és támogatja azt – mondta lapunknak a parlament népjóléti bizottságának elnöke.

Selmeczi leszögezte: ma a gyermekek egy része ingyen, más része ötvenszázalékos kedvezménnyel étkezik, a többiek teljes árat fizetnek az ebédért. A szakpolitikus szerint az ingyenesség kiterjesztésének pontos részletein még dolgoznak, de az biztos, a jelenleg fél áron étkező nagycsaládosok – három- vagy többgyermekesek – és a szociálisan rászoruló diákok bekerülnek az ingyen étkezésre jogosultak körébe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) előzetes adatai szerint idén 275 ezer gyermek étkezhet ingyen, 150 ezren pedig fél áron kapják az ételt. Nyáron 120 ezer rászoruló gyermek kapott térítésmentesen meleg ebédet, 10 ezerrel több, mint az előző évben. Ez a létszám nőhet jövőre tovább.

Mint arról beszámoltunk, jövőre közel öt és fél milliárd forinttal költ többet a rászoruló gyermekek tanév közbeni étkeztetésének támogatására a kormány, és mintegy 13 százalékkal emeli a nyári gyermekétkeztetésre szánt forrást, vagyis összesen közel hatmilliárd forinttal nő a gyermekétkeztetésre fordított összeg. A kormány évről évre folyamatosan emeli az erre szánt összeget: idén 52,6 milliárd forintot biztosít az év közbeni menzára, jövőre ez az összeg 58 milliárd forint lesz. A kormányváltás előtt, 2010-ben a baloldali kabinet csupán 29 milliárd forintot fordított erre a célra. A nyári étkeztetésre szánt forrásokat is fokozatosan emelik, hiszen a mélyszegénységben élő gyermekek segítség nélkül az óvodai, iskolai szünet idején sem jutnának meleg ételhez: tavaly az állam 2,4 milliárd forintot fordított erre, idén ez az összeg 2,64 milliárd forint volt, jövőre pedig 3 milliárd lesz. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően számításaink szerint további 10-12 ezerrel nőhet a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma.

Év közben ingyenes étkezésre jogosultak azok a bölcsődés, óvodás, illetve az 1–8. évfolyamon tanuló gyermekek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve a hasonló korú, fogyatékosok nappali intézményében ellátott gyermekek. A térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek, illetve azok a 9–13. évfolyamon tanuló diákok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

A megemelt költségvetési támogatáson túl jövőre további milliárdokat fordít a kormány a gyermekéhezés felszámolására: a 2015-ben induló, 29,1 milliárd forintos keretösszegű Rászoruló személyeket támogató operatív orogram (RSZTOP) egyik célcsoportját a szegény családban élő, háromévesnél fiatalabb gyermekek képezik. A program keretében élelmiszercsomagokat kapnak majd a kisgyermekek, amelyekben lehet például vitaminkészítmény, bébiétel, UHT tej és kakaó, hal- és húskonzerv, gyümölcslé, zöldséglé, eltartható vagy szárított zöldség és gyümölcs, cukor, méz, tészta, rizs, liszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.