A jövő évi költségvetésről tárgyalnak

Az Országgyűlés az idei költségvetés átírásáról és a jövő évet megalapozó törvénymódosításokról tárgyal.

MA
2014. 12. 02. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek. A képviselők ekkor dönthetnek az idei költségvetés átírásáról, amellyel mintegy 15 milliárd forinttal növelhetik a büdzsé kiadásait és így hiányát is.

A határozathozatalok során módosíthatják a bányászatról és a környezetvédelmi információs rendszer fejlesztéséről szóló törvényeket is.

Ezek közül elsőként a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénymódosításokról kezdődik általános vita. A kabinet előterjesztésében több mint száz jogszabály változtatását kezdeményezi, amelyek például megszüntetnék a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, és egy, a jövő évi adótörvények elfogadásakor elkövetett hibát orvosolva sávosan határoznák meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter büdzsét megalapozó javaslata megszüntetné azokat a magánnyugdíjpénztárakat, amelyeknél a díjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökkent.

Az ülésnap második napirendi pontjaként a képviselők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi költségvetésének általános vitáját bonyolíthatják le.

Az Országgyűlés szerdán fejezi be e heti háromnapos ülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.