A kormánnyal ünnepelt a Mazsihisz

Washingtonban és New Yorkban egyeztetett a Miniszterelnökség államtitkára.

Munkatársunktól
2014. 12. 16. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latorcai Csaba az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy a „bemutatkozó látogatáson” a magyarországi zsinagógák felújításának és a zsidó temetők megőrzésének kormányzati kulturális örökségvédelmi programjáról számolt be. A Miniszterelnökségtől úgy tudjuk, hogy a hivatalos út témája volt többek közt a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) 2015-ös magyar soros elnöksége és a holokauszt-emlékév lezárása is.

Washingtonban és New Yorkban Latorcai többek közt az amerikai külügyminisztériumban Ira Formannel, az antiszemitizmus elleni harcért felelős különmegbízottal, Nicholas Deannel, a holokausztügyi különmegbízottal, Paul Shapiróval, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma kutatóközpontjának vezetőjével és Andrew Bakerrel, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi zsidó ügyekért felelős igazgatójával találkozott. Egyeztetett továbbá a Zsidó Világkongresszus (WJC) és a Rágalmazás Elleni Liga szervezetek vezetőivel, valamint Malcolm Hoenleinnel, az amerikai Jelentősebb Zsidó Szervezetek Elnökei Konferenciájának vezérigazgatójával, továbbá tárgyalt Arthur Schneier rabbival is.

A delegáció részt vett egy magyar zenekar washingtoni koncertjén is, ahová magyar zsidó közéleti vezetők is elkísérték az államtitkárt. Jelen volt többek közt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője is. Heisler András lapunknak levélben még múlt héten megerősítette, hogy az államtitkárral egyszerre lesz az Egyesült Államokban, de leszögezte, hogy nem a Miniszterelnökség delegációjának tagjaként. Jelezte, külön utazott a WJC New York-i központjába, ugyanakkor elismerte, hogy a magyar nagykövetség meghívására a hétvégén Washingtonba látogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.