Adócsalókat buktatott le a NAV

Százharminc helyszín, ellenőrzés csaknem háromszáz pénzügyi nyomozóval, pénzügyőrrel és informatikussal.

HZS
2014. 12. 19. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóhatóság bűnügyi szóvivője, Sárközi Alexandra tájékoztatása szerint a fővárosi cégkör az unió tagállamaiból áfa megfizetése nélkül szerzett be sertés- és marhahúst, illetve baromfit, amelyek eredetét eltitkolta, és egy felépített cégláncolaton átfuttatva, fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltette könyvelésében és adóbevallásában. A láncolatban részt vevő társaságok az adófizetési kötelezettségük csökkentése érdekében felhasználták az áru eredetére vonatkozó fiktív számlákat.

A tatabányai szervezetben az irányító férfi kft.-je strómancégeken keresztül húskészítményeket vásárolt külföldről, majd az árut hazai társaságoknak továbbértékesítette. A strómancégek az így származó bevételeiket fiktív számlákkal csökkentették. A cégeket irányító elkövetők ezeket a társaságokat kizárólag áfalevonásra használták fel.

A két ügyben százharminc helyszínen, országszerte csaknem háromszáz pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus szakember vett részt. Harminchárom személyt előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki, több mint hatvan tanúval egyetemben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 18 tonna hústermék forgalmi korlátozását rendelte el.

Készpénzben és bankszámlákon a nyomozók több mint 630 millió forint vagyont zároltak. Ezen túl az egyik ügyben huszonnégy gépjárművet, aranytárgyakat, drágaköveket foglaltak le, a tatabányai bűnszervezet vezetőjének pedig a luxusingatlanát, autóit is zárolták.

A bűnügyi szóvivő megjegyezte, hogy a bűnszervezetben részt vevők többségének bevallott jövedelme messze elmaradt valós életszínvonaluktól, így a büntetőeljárás mellett vagyonosodási vizsgálatot is indít a NAV ellenük. A tatabányai bűnszervezet hat tagját a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, valamint további egy gyanúsítottat házi őrizetbe vetetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.