Felsőoktatás: mindenhol van már kancellár

Az első fordulóhoz hasonlóan a pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét.

MNO
2014. 12. 23. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felidézték: Balog Zoltán miniszter július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására, és huszonegy intézményben lett sikeres a pályázat. Ezekben az intézményekben a kancellárok november 15-ei hatállyal megkezdték tevékenységüket, a maradék nyolcban pedig november 7-én új pályázatot írtak ki. A november 24-ei határidőig 102 pályázó 143 pályázatot nyújtott be.

Az első fordulóhoz hasonlóan a pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét mint javaslattevőt. Végül a miniszterelnök – mint a kinevezési jogkör gyakorlója – a tárcavezető javaslatai alapján hozott döntést a kancellárok személyével kapcsolatban, írta az Emmi. Közleményük szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Scheuer Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kupper András, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Papp Csilla, a veszprémi Pannon Egyetemen Kovács Gyula, a Szegedi Tudományegyetemen Devecz Miklós, a Pécsi Tudományegyetemen Jenei Zoltán, a bajai Eötvös József Főiskolán Bohátka Gergely, a Kecskeméti Főiskolán Hegmanné Nemes Sára – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára – nyert a kancellári pályázaton.

A kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy megszűnjön a felsőoktatásban a „rossz gazdálkodás”, és a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen a magyar felsőoktatás intézményirányítása – emelték ki. Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetésért. Az Emmi korábban azt írta: a kancellári megbízás legkorábban 2014. december 30-ától tölthető be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.