időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Fizetniük kellett a fideszes kiszavazóknak

MNO
2014.12.18. 18:32

A politikusok szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést kapnak.

Előzőleg a Vs.hu írt arról, hogy értesülésük szerint Bencsik János pénzbüntetést kapott „kiszavazásért”. Az MTI megkeresésére Balla György frakcióigazgató azt közölte: a Fidesz-frakció szabályzata szerint a kétharmados szavazások „minden alkalommal kötelezőek”, hiszen ezeknél kell a képviselőcsoport teljes körű jelenléte a sikeres döntéshez. Aki kétharmados szavazásoknál nem vesz részt vagy a frakciótól eltérően szavaz, az „a többiek jelenlétét és munkáját teszi vagy teheti értelmetlenné” – fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: mindenki szavazhat a frakcióülésen másként, elmondhatja akár a nyilvánosság előtt is a véleményét, de a kétharmados törvényeknél a frakció többségi döntése mindenkire nézve kötelező. Jelezte, a frakció alapszabályát – amely erről rendelkezik – a ciklus elején, ellenszavazat nélkül, egyhangúlag fogadták el.

Balla György közölte: büntetés csak kétharmados jogszabályoknál van, „feles törvények” esetén a Fidesz és a KDNP több mint 30 fős többséggel rendelkezik, így „feles szavazásnál” a frakcióvezetés akár 20-25 képviselő távozását is engedélyezheti. Távol maradni a frakcióvezető engedélyével lehet külföldi út, betegség vagy más, közéleti feladat miatt. A miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes és a tárcavezetők is egyenként kapnak engedélyt, ha külföldre kell utazniuk, és az érinti a szavazás időpontját – részletezte a frakcióigazgató. Példaként említette, hogy egy hete is kapott engedélyt a távol maradásra a kormánytagok mellett több olyan kormánypárti képviselő, akik a Fideszt képviselték a CDU-kongresszuson.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig kedden a belgrádi programja miatt kapott engedélyt a távolmaradásra. A kormányfő az évben egyébként engedély nélkül soha nem maradt távol szavazástól, és soha nem voksolt a képviselőcsoport álláspontjával szemben – tette hozzá. „Hétfőn több képviselőtársunk a frakció döntésével szemben szavazott kétharmados törvénynél”, így Bencsik János, Dankó Béla és Aradszki András – közölte Balla György, megjegyezve, hogy mivel Aradszki András a kereszténydemokrata frakció tagja, rá a KDNP szabályzata vonatkozik, így bármilyen büntetést kizárólag a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szabhat ki rá.

A frakcióigazgató tájékoztatása szerint a fideszes Bencsik Jánosra és Dankó Bélára azonban szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést rónak ki. A parlamenti honlap adatai szerint Bencsik János a hétfői határozathozataloknál tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál, a trafikok dohánybeszerzését korlátozó törvényjavaslatra – és összegző módosító indítványára – pedig nemmel voksolt. Bencsik a Facebookon azt írta: a sajtóból értesült a büntetésről. „Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető – jegyezte meg, zárásul pedig azt tette hozzá, hogy „ezzel együtt is a polgári politikai közösség tagja vagyok, s maradok is”.

Dankó Béla a közszolgálati médiaszolgáltatásra vonatkozó törvénymódosítás kétharmados többséget igénylő – és végül elvetett – összegző módosító javaslatánál nyomott nemet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.