Gulyás: Körültekintően kell törvénykeznünk

Az alaptörvény és az EU-s kötelezettségek is komolyan behatárolják, milyen törvények születhetnek Magyarországon.

MNO
2014. 12. 13. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szombati számában megjelent interjúban a politikus azt mondta, az a feladata, hogy egyeztessen az Igazságügyi Minisztériummal és január végéig fogalmazzanak meg jogilag megalapozott véleményt arról, a javaslat megvalósítható-e. Hozzátette: ennek a feladatnak eleget fog tenni, és szerinte Trócsányi László miniszterrel teljes egyetértésben tudják jelezni a frakciónak, hogy mi az, ami jogilag lehetséges, és mi az, ami nem.

„Ezzel együtt meglepve nézem azt az elképesztő gyűlölködést, ami a javaslat kapcsán kialakult” – tette hozzá. Mint mondta, rögzíteni kell, a fiatalságnál az egyik legkomolyabb probléma a drogkérdés, és ennek felismerése szerinte nem igényel politikai szimpátiát. Jelezte, utána lehet vitatkozni azon, hogy a megoldási javaslat jó, rossz, esetleg pocsék, kivitelezhető vagy kivitelezhetetlen.

A vasárnapi zárva tartásról a fideszes politikus azt mondta, ez a kérdés nem vet fel jogos alkotmányossági aggályokat.

„Akik a frakcióban lefolyt vitában – az én véleményemmel szemben – a vasárnapi kötelező pihenőnap bevezetése mellett érveltek, azt mondták, nem biztos, hogy ez a döntés népszerű lesz, de van olyan társadalmi haszna, amely miatt mégis megéri elfogadni” – mondta. A legfontosabb érv az volt, hogy a kereskedelemben vasárnap ne lehessen senkit munkára kötelezni, ehhez pedig hasonlóan hatékony, a gyakorlatban is érvényesíthető más eszközt az előterjesztők nem láttak – közölte. A politikai következményeket pedig a döntés után kénytelenek vagyunk vállalni – jelentette ki Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mit szólna egy, a zárva tartásról szóló népszavazáshoz, Gulyás Gergely azt mondta, nem hinné, hogy ebben a témában olyan referendumot lehetne tartatni, ahol a részvétel elérné az érvényességhez szükséges ötven százalékot.

A veszprémi időközi választásról a politikus kifejtette, az eredmény fontossága sokkal inkább szimbolikus, mint gyakorlati. Kiemelte, az ország nagyon jól kormányozható a mandátumok több mint felével, de ez valóban egy olyan körzet, ahol nemcsak Navracsics Tibor nyert húszszázaléknyi különbséggel, hanem megközelítőleg a Fidesz-lista is. – Ezért azt a körzetet meg kell nyerni, és nagyon meg lennék lepve, ha ez nem sikerülne – mondta.

Gulyás Gergely az interjúban beszélt arról is, hogy aki közhatalmat gyakorol és a közéletben vesz részt, annak a saját vagyonával teljes körűen el kell tudnia számolni, ami alapvető jogi követelmény. Hozzátette: van viszont egy, a polgári jó ízlés fontosságát mutató, erkölcsi természetű tanulság; Magyarország összességében ma is egy szegény ország, ezért ha valaki közhatalmat gyakorol – hiába szerezte minden vagyonát jogszerűen –, akkor is tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között.

„Szerintem nem gondolják a választók, hogy egy miniszter teljesen átlagos életet él, és nem is várják ezt el, de van olyan mértékű luxus, amitől egy politikus a mai Magyarországon jobb, ha távol tartja magát” – fogalmazott.

A kitiltási ügyről szólva Gulyás Gergely azt mondta, az itt megfogalmazott vádakat egyértelműen csak jogi eszközökkel lehet tisztázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.