Hernádit jogerősen felmentették

Hernádi még nem tudja, beperli-e a pótmagánvádlót. Most leginkább felejtene.

GB
2014. 12. 03. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hernádi Zsolt ellen a Mol egyik részvényese – aki korábban a cég vezető jogtanácsosa volt – terjesztett elő pótmagánvádat azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

A Fővárosi Törvényszék idén májusban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság határozatának formáját végzésre helyesbítette, valamint mellőzte a vagyon elleni bűncselekmények alól felmentő ítéleti rendelkezéseket – mondta el a bíró a szerdai tárgyaláson.

Kiemelte, hogy az elsőfokú bíróság betartotta az eljárási szabályokat, és lényegében helytálló érvekkel határozott az eljárás megszüntetéséről. A bíró egy legfelsőbb bírósági kollégiumi véleményre hivatkozva kifejtette, hogy csak olyan bűncselekménynél van helye pótmagánvádnak, amikor nem áttételesen érvényesül a sértettnél bekövetkezett kár vagy sérelem, hanem közvetlenül. Az elsőfokú bíróság is ezt a bírósági iránymutatást követte – fűzte hozzá a bíró.

Szólt arról is, hogy az önvádra kötelezés tilalma miatt szóba sem kerülhetne a csalás miatti elmarasztalás, és ugyanez igaz a hűtlen kezelésre is.

Hernádi Zsolt az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta: örül annak, hogy a bíróság is megállapította, nem követte el a vádban foglalt bűncselekményeket. Az ellene Horvátországban folyó büntetőperre utalva hozzáfűzte: „Amiért itt vádoltak Magyarországon, az más országokban továbbra is egy nyitott kérdés, és meg kell ezeket oldani. Az igazság azért a végén győzedelmeskedni fog.”

Arra a kérdésre még nem tudott válaszolni, tesznek-e jogi lépéseket a pótmagánvádlóval szemben. Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, „el kell felejteni ezt a részt az életemben, és továbbra is arra kell koncentrálni, hogy a cég előre menjen”.

Az elnök-vezérigazgató szerint nem lehet megmondani, hogy egy év múlva is magyar kézben lesz-e az INA. Erről folynak a tárgyalások, a két félen múlik – mondta. Hozzátette: ha meg tudnak egyezni, akkor a Mol benne marad az INA-ban és a horvát kormánnyal együtt irányítja, ha nem, akkor a Mol továbbra is az értékesítés mellett lesz.

Hernádi Zsolt egy másik Mollal kapcsolatos perben is érintett. Horvátországban azzal vádolják, hogy 2009-ben Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek szánt kenőpénzért cserébe elérte, hogy a Mol – a veszteséges gázüzletág kivételével – megszerezhesse az INA horvát energetikai társaság irányítási jogait. Hivatalosan elutasította a horvát legfelsőbb bíróság a Hernádi Zsolt védői által beterjesztett fellebbezést, így már biztos, hogy a Mol elnök-vezérigazgatójának távollétében is elkezdődhet az ellene zajló büntetőper bírósági szakasza. Az előzetes meghallgatásra november végén került volna sor, de azt elhalasztották. A horvát állami televízió honlapjának híradása szerint a meghallgatás újabb időpontját december 8-ra tűzték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.