Ismét elítélték John McCain szavait

Kovács Zoltán felhívta rá a figyelmet: az amerikai külügy is elhatárolódott.

MNO
2014. 12. 04. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, hogy John McCain ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban amerikai idő szerint szerda este kiadott közleményében.

A kormányszóvivő szerint az, hogy a szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket megint használt. Kovács Zoltán azt mondta, „mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött [ ] többségében az ismeret hiánya áll”.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta: a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

John McCain Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta: bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. „Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott, a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli” – közölte.

Emlékeztetett egyúttal, hogy Marie Harf, az amerikai külügy-minisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől.

A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében „végre nagykövet érkezik” Magyarországra az Egyesült Államokból. Hozzátette, a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.