Kétszer is felmerült a diktatúra a Kertész-interjúban

Felidézte Kertész Imre felesége, hogyan készült a The New York Times interjúja a Nobel-díjas íróval.

MNO
2014. 12. 17. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertész Magda, Kertész Imre felesége felidézte a Mandinernek, hogy David Streitfeld több mint másfél órán át beszélgetett a Nobel-díjas íróval, mielőtt távozott volna. Mint ismert, az interjú nem jelent meg, és Kertészék nem is hallottak többé az amerikai újságíró felől.

Kertész Magda, aki végig jelen volt a beszélgetés alatt, kitért arra is, hogy a riporter kétszer is rákérdezett, hogy diktatúra van-e Magyarországon, s hogy Kertész Imre zsidóként félti-e az életét Budapesten. Kertész azt mondta, nincs diktatúra az országban, és nem érzi veszélyben az életét a fővárosban. Válaszában azt is hozzátette, hogy egészen közeli, személyes tapasztalatai vannak arról, milyen is diktatúrában élni.

Kertész felesége szerint a beszélgetést követően Streitfeld nem említette, hogy több időre lenne szüksége, vagy hogy másnap folytatná az interjút, mint ahogy azt sem jelezte sem személyesen, sem e-mailben, hogy nem fog megjelenni semmi a beszélgetésből. Kertészék később több csatornán keresztül is próbáltak kapcsolatba lépni a The New York Timesszal, hogy megtudják, mi lesz az interjú sorsa, de nem jártak sikerrel. A magyar-amerikai kettős állampolgársággal bíró Kertész Magda azt is megemlítette, hogy nem ezt várta volna a The New York Timestól. Az író pedig egyértelműen cenzúraként értékelte az amerikai orgánum gesztusát.

A lap újságírója az ügy kirobbanásakor nyilatkozott a Népszabadságnak, azt mondta, hogy csak rövid ideig beszélt az íróval: „[Kertész Imre] azt mondta nekem, kimerítette a rossz egészségi állapota, illetve azt, hogy nem vesz részt a magyar közéletben vagy politikában.\" Streitfeld azt is kihangsúlyozta válaszában, hogy „a diktatúra semmilyen formában vagy alakban” nem hangzott el az interjú során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.