Milliárdokat törlesztett a BKV

A főváros biztosította azt az összeget, amit a BKV-nak az idén ki kellett fizetnie különböző bankok felé.

BLM
2014. 12. 17. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV hitelei két év alatt járnak le; az idén 9,4 milliárd forint, jövőre pedig az összes többi, 50 milliárd forintot meghaladó kölcsön, amelyek mögött állami, illetve önkormányzati garancia áll.

A lap felidézte: Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója korábban úgy fogalmazott, hogy a bankok hajlandók tovább finanszírozni a BKV-t, és kötelező érvényű ajánlatot adtak az idén lejáró összeg refinanszírozásához, de ennek fejében elvárják az állami garanciát. Ez az, ami nem született meg, de az okokról nem lehet tudni – írta a lap.

A BKV idei törlesztéseihez szükséges likviditást a főváros biztosította és biztosítja – közölte a Napi Gazdasággal az önkormányzat. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kellett a pénzt „más rovására” a BKV-nak kigazdálkodnia, hanem azt a főváros elismert ráfordításnak tekinti.

Azért is volt fontos, hogy a BKV fizessen, mert ha nem tudta volna kifizetni a decemberben lejáró összeget, a bankok lehívhatták volna a teljes összegre vonatkozó önkormányzati és állami garanciát – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.