Ónos eső: még hétvégén is lesznek korlátozások

Tilos kirándulni a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben.

MD
2014. 12. 05. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint közleményében kifejtette: a jég csütörtökön leolvadt a fákról, ugyanakkor az érintett terület a fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák miatt balesetveszélyes, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt járhatatlanok. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, a Normafa, a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő. Nem látogathatók továbbá a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, a Nagy- és Kis-Hárs-hegy, valamint a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.

A Budakeszi Vadasparkban várhatóan a héten befejezik a kármentesítést, a vadaspark szombaton már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasolják. Az állatok nem szenvedték meg az elmúlt napok időjárását, ellátásukat kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei csütörtökön megkezdték az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető fel, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség – tette hozzá a szóvivő, kifejtve: a kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az erdőterület járhatóságán várhatóan még nyáron is dolgoznak majd a szakemberek – olvasható a közleményben.

A hétfői és keddi ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén kritikus helyzet alakult ki. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést nem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Várhatóan a jövő hét közepéig nem közlekedik a budai gyermekvasút, mivel a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága a 280 méternél magasabban fekvő területen korlátozta az erdő látogathatóságát. A MÁV azt közölte, hogy a hét eleji ónos esőzések miatt a pályát rengeteg kidőlt fa zárta el. Ezeket csütörtök délutánra eltávolították, így megteremtették a biztonságos közlekedés feltételeit. A várható szeles időjárás miatt azonban nem zárható ki annak lehetősége, hogy a magasabban fekvő területeken valamelyik sérült fa a vasúti pályára dől, ezért a korlátozás feloldásáig a gyermekvasút nem jár. Közölték továbbá, hogy a december 6-ai és 7-ei Mikulásvonat-rendezvényen is – az eredeti programmal ellentétben – csak a fűtőházig közlekedik a kisvonat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.