időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Otthonteremtési kedvezmény az egygyermekes családoknak is

RZ
2014.12.10. 13:40

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelentette be.

Novák Katalin közölte: jövőre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot. Jelezte, a keret felfelé nyitott, így igény esetén biztosítják a szükséges többletforrásokat. A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni.

Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány célja, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, és mivel az otthonteremtés, a lakhatás komoly nehézséget jelent a fiataloknak, ezért vezetik be a korábbi támogatási rendszert kibővítő lehetőséget július 1-jével. Emlékeztetett arra, hogy korábban csak a kettő, vagy annál több gyermekesek vehették igénybe az állami támogatást, jövőre azonban már az egygyermekes családok is, vagy azok, akik legalább egy gyermeket vállalnak.

Az otthonteremtési rendszer fontos változásának mondta azt is, hogy a vissza nem térítendő támogatást júliustól már használt lakás megvásárlására is kérni lehet, vagy arra, hogy a meglévő ingatlant további szobával, akár tetőtér-beépítéssel bővítsék.

Azt mondta, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például az energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.

Számításaik szerint a támogatás éves szinten (az első teljes évtől, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak. Novák Katalin több konkrét példán is érzékeltette az otthonteremtési kedvezmény rendszerét. Eszerint például egy 36 éves gyermektelen pár egy 60 négyzetméteres új lakás vásárlásához egy gyermek vállalása esetén 600, míg két gyermek vállalása esetén 800 ezer forint támogatást kérhet.

Egy 28 éves egygyermekes házaspár használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás vásárlásához egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forint támogatást kaphat. Támogatást élettársak is kérhetnek már meglévő gyermekek után, így például egy 29 éves, élettársi kapcsolatban élő pár 1,3 millió forintot kérhet, ha 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetőtérrel építik be.

Egy négygyermekes 37 éves házaspár 155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású új családi házának építéséhez vagy használt ingatlan vásárlásához 3,25 millió forint támogatást igényelhet. Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyermekek vállalása a csok rendszerében négy évet jelent. Elmondta, az egyes kategóriákon belül csökkentették az igényelhető lakások nagyságát is.

Közölte, a támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élők egyaránt igénybe vehetik, a kettő közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élők, míg a meglévő gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, a kormány számára a családok támogatása prioritás, ami egyebek mellett megjelenik a bankok elszámoltatásában és az adókedvezményekben is; utóbbira idén és jövőre is több mint 200 milliárd forintot hagynak a gyermekes családoknál. Jelezte, a többgyermekes családok esetében ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a bruttó fizetés a nettó fizetéshez kerül közel. Arról beszélt, 2012-ben már részben visszaállították a 2010 előtt gyakorlatilag felszámolt lakástámogatási rendszert, most ezt a rendszert bővítik ki újabb elemekkel.

Kovács Zoltán egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, minimális mértékben ugyan, de sikerült csökkenteni a magyarországi szegények számát. Azt mondta, sikerült megállítani azt a folyamatot, azt az öröklött helyzetet, ami 2009-re, 2010-re családok százezreit lehetetlenítette el, és szerinte ezt a javulást már a KSH-adatok is egyértelműen mutatják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.