időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Parlagfűügy: keresik a felelősöket

RZ
2014.12.09. 18:45

Szabálytalanul használhatták fel a parlagfűgyérítésre érkező pénzeket.

Nagy István bejelentette: a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfűgyérítésre. „Egyeztetésre hívom a civil szervezeteket. Szeretnénk, ha az ő véleményük, tapasztalatuk, segítségük megjelenne a szóban forgó pénz elköltésében, hogy minden egyes forintja azt a célt szolgálja, amiért a civilek ezt a pénzt annak idején összeadták” – jelentette ki.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra: a tárca egyik legfontosabb feladata a rendkívül allergén parlagfű irtása, gyérítése. Civil kezdeményezésre feltárták azokat az adatokat, hogy miként költötték a személyi jövedelemadó egy százalékából az emberek által parlagfűgyérítésre felajánlott összeget. A feltárás szabálytalanságokat mutatott ki – szögezte le. A földművelésügyi miniszter ezért vizsgálatot rendelt el az ügyben, a szaktárcánál minden egyes forint sorsát megvizsgálják, hogy miként költötték el a gyérítésre a pénzt.

Kijelentette: beszélni kell arról a 642 millió forintról, amelyet a kormány egyszeri átcsoportosítással zárolt az 1,084 milliárd forintból, melyet a civilek egy százalékaikból adtak össze. Megjegyezte továbbá, hogy a költségvetésben az átcsoportosítás bevett gyakorlat, az előző kabinetek is éltek vele: 2004-ben 800, 2006-ban 111, 2009-ben pedig 70 millió forintot csoportosítottak át.

A civilek által kezdeményezett vizsgálat feltárta azt is – mondta Nagy István –, hogy az FM által szabályosan e feladatra elkülönített és továbbadott pénzek elköltése körül is gondok adódtak. Ezért ezt a területet is megvizsgálja a minisztérium annak érdekében, hogy a civilek által felajánlott pénz minden forintja a parlagfűgyérítésre fordítódjék.

Az államtitkár ezért hívja és várja a civil szervezeteket, egyesületeket, hogy osszák meg a szaktárcával tapasztalataikat, legyenek a minisztérium segítségére, hogy minél hatékonyabb lehessen a küzdelem a parlagfű ellen. A kormány ezt a területet kiemelten kezeli – tette hozzá. Mindezt az is alátámasztja, hogy a kabinet az előző kormányzati ciklusban összességében mintegy 52 milliárd forintot fordított erre a területre. Ennek eredménye is van – hangsúlyozta az államtitkár –, mert érzékelhetően csökkent a parlagfű pollenszáma a levegőben, és kevesebb az allergén beteg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.