Parlagfűügy: keresik a felelősöket

Szabálytalanul használhatták fel a parlagfűgyérítésre érkező pénzeket.

RZ
2014. 12. 09. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István bejelentette: a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfűgyérítésre. „Egyeztetésre hívom a civil szervezeteket. Szeretnénk, ha az ő véleményük, tapasztalatuk, segítségük megjelenne a szóban forgó pénz elköltésében, hogy minden egyes forintja azt a célt szolgálja, amiért a civilek ezt a pénzt annak idején összeadták” – jelentette ki.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra: a tárca egyik legfontosabb feladata a rendkívül allergén parlagfű irtása, gyérítése. Civil kezdeményezésre feltárták azokat az adatokat, hogy miként költötték a személyi jövedelemadó egy százalékából az emberek által parlagfűgyérítésre felajánlott összeget. A feltárás szabálytalanságokat mutatott ki – szögezte le. A földművelésügyi miniszter ezért vizsgálatot rendelt el az ügyben, a szaktárcánál minden egyes forint sorsát megvizsgálják, hogy miként költötték el a gyérítésre a pénzt.

Kijelentette: beszélni kell arról a 642 millió forintról, amelyet a kormány egyszeri átcsoportosítással zárolt az 1,084 milliárd forintból, melyet a civilek egy százalékaikból adtak össze. Megjegyezte továbbá, hogy a költségvetésben az átcsoportosítás bevett gyakorlat, az előző kabinetek is éltek vele: 2004-ben 800, 2006-ban 111, 2009-ben pedig 70 millió forintot csoportosítottak át.

A civilek által kezdeményezett vizsgálat feltárta azt is – mondta Nagy István –, hogy az FM által szabályosan e feladatra elkülönített és továbbadott pénzek elköltése körül is gondok adódtak. Ezért ezt a területet is megvizsgálja a minisztérium annak érdekében, hogy a civilek által felajánlott pénz minden forintja a parlagfűgyérítésre fordítódjék.

Az államtitkár ezért hívja és várja a civil szervezeteket, egyesületeket, hogy osszák meg a szaktárcával tapasztalataikat, legyenek a minisztérium segítségére, hogy minél hatékonyabb lehessen a küzdelem a parlagfű ellen. A kormány ezt a területet kiemelten kezeli – tette hozzá. Mindezt az is alátámasztja, hogy a kabinet az előző kormányzati ciklusban összességében mintegy 52 milliárd forintot fordított erre a területre. Ennek eredménye is van – hangsúlyozta az államtitkár –, mert érzékelhetően csökkent a parlagfű pollenszáma a levegőben, és kevesebb az allergén beteg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.