Pintér Sándor is Arthur Troopra emlékezett

Az IPA magyar szekciója által szervezett emlékünnepséget Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg.

HZS
2014. 12. 12. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter – aki a rendszerváltozást követően maga is az IPA magyar szekciójának alapítója volt – felidézte: huszonöt évvel ezelőtt Magyarország demokratikus rendőrsége nemzetközi kapcsolatkeresésbe fogott. Az osztrák rendőrségtől kapták ehhez a legtöbb segítséget 1989-ben, ezek voltak a kezdeti lépések, amelyek után a magyar rendőri kapcsolatok ki tudtak lépni a nemzetközi színtérre, és ma már széles kapcsolati hálóval rendelkeznek.

A magyarországi IPA-szekció 1991-ben kezdett el önállóan működni, kialakultak a megyei egységek, illetve a nagyobb rendőrkapitányságokon az önálló egységek. Pintér Sándor reményét fejezte ki, hogy a fiatalok is ugyanolyan vággyal lépnek a szervezetbe, mint az alapítók, a Belügyminisztérium pedig kész támogatni és segíteni, hogy a fiatal rendőrök részt vegyenek az egymás lehetőségeinek, technikájának megismerését is lehetővé tévő nemzetközi kapcsolatrendszerben.

Az ünnepségen – amely egy kétnapos konferencia része – tizenöt ország képviselteti magát, a résztvevők szombaton megkoszorúzzák Jászszentandráson az 1998 augusztusában átadott IPA-emlékhelyet, ahol a szervezet alapítójának szobra is látható. A jelenleg mintegy 420 ezer tagot számláló, 1950 januárjától működő Nemzetközi Rendőrszövetségnek Magyarországon csaknem ötezer tagja van, az IPA a világ legnagyobb rendőri szervezete.

Arthur Troop munkásságát méltatva az ünnepségen Gal Sárón IPA-alelnök arra hívta fel a figyelmet: a legnagyobb rendőrségi hálózattal az alapító azt célozta, hogy létrejöjjön egy olyan szervezet, amely nemtől, fajtól, nyelvtől, vallástól függetlenül együttműködésen alapul és a kulturális kapcsolatok erősítésében is részt vesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.