Szükséges a végrehajtói rendszer reformja

Az igazságügyi miniszter bemutatta a bírósági kamara mellé kinevezett miniszteri biztost is.

MA
2014. 12. 05. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte, hogy sok panasz érkezett a végrehajtásokkal kapcsolatban: a végrehajtást kérők és a végrehajtást elszenvedők egyaránt elégedetlenek, a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. Magyarországon 1994-ben liberalizálták a végrehajtói rendszert, azóta a magánszektorhoz tartozik, vállalkozói alapon működik –  emelte ki.

Trócsányi László elmondta: az államnak a közfeladatok ellátásánál, azon belül például végrehajtói rendszer kialakításánál széles körű mérlegelési joga van. Ennek a közfeladatnak az ellátása a nemzetközi példák szerint történhet az állami szférán belül és piaci alapon is.

Az államnak erőt kell mutatnia és bizonyos feladatokat a kezébe kell vennie – jegyezte meg a miniszter, aki azonban nem feltétlen híve a rendszer állami irányításának. Mint mondta: nem szabad a rendszert annyira felforgatni, hogy az bizonytalanságot szüljön.

A hétfő óta tevékenykedő miniszteri biztos nemcsak a kamara, hanem a végrehajtók felett is felügyeletet gyakorol. Az állam felel a végrehajtói rendszerért – szögezte le Trócsányi László, aki szerint a szükséges korrekciókat el kell végezni, hogy 2016-tól már egy megújult rendszer működjön és erősödjön az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom.

Szekér Judit a sajtótájékoztatón elmondta: széles jogköröket kapott, minden fontosabb kamarai döntéshez szükséges a hozzájárulása, de nem a kamara helyett, hanem mellette fog tevékenykedni. Előbb felméri a kialakult helyzetet, ami egy háromszintű átvilágítást jelent: vizsgálják a kamara gazdasági, jogi és informatikai helyzetét.

A gazdasági átvilágítás keretében fél évtizedre visszamenőleg vizsgálják, hogy megfelelően lettek-e felhasználva azok a források, melyek az adósok által befizetett végrehajtási költségátalányból származnak. A jogi átvilágítás során fél évtizedre visszamenőleg vizsgálják majd a szerződések jogszerűségét és célszerűségét. Az informatikai átvilágítás pedig elsősorban az igazságszolgáltatásban kiemelkedő színvonalú számítástechnikai rendszer auditját jelenti, többek között a rendszer intaktságát, biztonságosságát vizsgálják majd – ismertette Szekér Judit, aki az átvilágítás eredményéről jelentést tesz a miniszternek.

Magyarországon jelenleg nincs feltöltve az összesen 210 bírósági végrehajtói hely, csupán 194. Feltehetően szükség van szervezeti változtatásokra és a szabályozás felülvizsgálatára is, hiszen nemegyszer előfordul, hogy szabályos, ám mégis méltányos érdekeket sértő eljárások folynak. A végső cél, hogy ne csak szabályszerű, de etikus, méltányos legyen a végrehajtás és a végrehajtók is méltó résztvevői legyenek az igazságszolgáltatásnak – mondta a napokban kinevezett miniszteri biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.