Több száz milliós kár a Magas-Börzsönyben

Elsősorban a Magas-Börzsöny, a Nógrád megyei Diósjenő és a Pest megyei Kemence térségében keletkeztek károk.

MD
2014. 12. 10. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel László elmondta: elsősorban a Magas-Börzsöny, a Nógrád megyei Diósjenő és a Pest megyei Kemence térségében keletkeztek károk, a 400 méter fölötti térszinteken. A jég megtörte a lombkoronákat, derékba törtek, illetve kidőltek a fák – tette hozzá.

Lengyel László tájékoztatása szerint mindenütt mérlegelni kell, hogy hol szükséges új erdő telepítése, hol lehet beavatkozással visszafordítani a folyamatot, ennek terveit most készítik elő.

Mint mondta, több hétig fog tartani a közvetlen károk elhárítása, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai most elsősorban a veszélyelhárításokon, az utak felszabadításán dolgoznak, illetve sok esetben azért kell gyorsan beavatkozni, hogy a jég és a törések okozta sebekben kialakuló gomba- és rovarfertőzések ne terjedhessenek el, és ne rontsák azoknak a fáknak a minőségét, amelyek jövő tavaszra még ki tudnak hajtani. Hozzátette: a károsult fák nagy része már csak arra alkalmas, hogy energia-, illetve tűzifa legyen.

A börzsönyi erdőkben most 12 fakitermelő vállalkozás és az Ipoly Erdő Zrt. mintegy harminc szakembere dolgozik folyamatosan. Lengyel László azt kérte a túrázóktól, hogy a Magas-Börzsönybe egyelőre ne induljanak.

Arra is kitért, hogy vannak technikák a hasonló károk elhárítására, amelyeket sikeresen alkalmaznak is, a mostani azonban más jellegű volt: nem elsősorban az ónos eső tapadt a faágakra, inkább jégkiválás történt a párából. Ezért a tengerszint alatti magasságú területeket – mint a Cserhát vagy a Karancs-Medves vidéke – kevésbé érintette – tette hozzá.

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. 64 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 28-30 ezer hektárnyi terület a Börzsöny. Lengyel László azt is elmondta: korábban 1978-ban, 2001-ben és 2004-ben néztek szembe hasonló helyzettel, de a mostani ónos eső okozta a legnagyobb kárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.