Többrendbeli rágalmazás a vád Vida feljelentése nyomán

Kiegészítették Vida Ildikó André Goodfriend elleni feljelentését.

MNO
2014. 12. 16. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn rendelt el nyomozást Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke feljelentése alapján, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt. Futó Barnabás, Vida ügyvédje az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: ebben a fázisban még nem gyanúsítanak meg senkit, bár a feljelentés konkrét személy ellen történt. Meghallgatják a sértettet, Vida Ildikót és azokat az újságírókat, akik az interjúkat készítették, majd begyűjtik az iratokat – olvasható a Híradó.hu-n.

Ha a gyanúsítás megtörténik, akkor – bizonyos feltételek mellett – a másik félnek (Goodfriendnek) kell előállnia a bizonyítékokkal, amelyekkel azt támasztja alá, hogy nem alaptalanul tett kijelentéseket korábban – magyarázta a jogi képviselő.

Futó közölte: az amerikai ügyvivőt mindenesetre diplomáciai mentesség illeti meg. Ha a megalapozott gyanú fennáll a konkrét célszeméllyel szemben, akkor le kell folytatni az eljárást, és a legfőbb ügyészen keresztül meg kell keresni az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát, amely a bécsi egyezmény szerint nyilatkozik arról, hogy lemond-e a diplomatája mentességéről.

Az érintett nem mondhat le róla, az illetékes szerv dönt, de a véleményét figyelembe veszik – mutatott rá. Ha feloldják a mentességet, akkor lehet meggyanúsítani az ügyvivőt és lefolytatni a büntetőeljárást, ha azonban nem, akkor megszűnik – hangsúlyozta.

Futó Barnabás múlt csütörtökön tájékoztatott, hogy a NAV elnöke feljelentést és keresetet nyújtott be André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.