Belvízvédelmi készültséget rendeltek el a bihari térségben

Az elöntött területek nagysága csaknem négyezer hektár.

MA
2015. 01. 21. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belvízzel elöntött területek nagysága csaknem négyezer hektár – tette hozzá Bara Sándor.

Tájékoztatása szerint a Tivizig működési területén januárban eddig átlagosan 27,6 milliméter csapadék hullott le, emiatt az elöntött területek nagysága és a főcsatornák vízállásai jelentősen emelkedtek.

Miután a bihari térségben az átlagosnál is több csapadék hullott eddig januárban (Darvas 34,9 milliméter, Szeghalom 33,7 milliméter), az ott található két belvízvédelmi szakaszon a vízállások megközelítették, illetve meghaladták a belvízkészültségi szinteket, üzembe kellett helyezni a szivattyútelepeket – magyarázta Bara Sándor.

A két belvízvédelmi szakaszon az elöntött területek nagysága jelenleg 3900 hektár, amelyből 1100 hektár vetés, 1150 hektár szántó és 1250 hektár rét, legelő – jegyezte meg.

Hozzátette: jelenleg összesen 12 szivattyútelep üzemel az érintett területeken, amelyek eddig 230 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadó csatornákba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.