Bővül az Otthon melege program

A társasházi energiahatékonysági pályázatra 4-60 lakásos panel- és tégla társasházak pályázhatnak március 9-től.

HZS
2015. 01. 07. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Zsolt kiemelte, hogy a 4-60 lakásos panel- és tégla társasházak pályázhatnak március 9-től, a támogatási intenzitás pedig 50 százalékos lesz. A pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer és a megújuló energiából álló melegvíz-ellátás korszerűsítésére is igényelhető lesz. A tízmilliárd forintos keretösszeg egy-egy lakás esetében 350 és 650 ezer forint körüli támogatást jelent majd. A cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát tudjon javulni – mondta.

Tájékoztatása szerint a folyósítás két ütemben történik majd, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energiamegtakarítást fogják ellenőrizni – közölte. A pályázat tartalma már szerdán felkerül a kormány és a tárca honlapjára, digitálisan lehet minden adatot feltölteni. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel- és társasházi lakások arányában osztják majd le. Kitért arra is, hogy szakmai előkészítés alatt áll a 60 lakás feletti társasházakra vonatkozó új program is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az új program a 2014 szeptemberében újragondolt Otthon melege program része, összesen 20 ezer lakás, háztartás energetikai korszerűsítését célozza. A projekttel szeretnék elérni, hogy tovább mérséklődjön a háztartások energiafelhasználása, a lakosság rezsikiadásai tovább csökkenjenek, illetve az ország a nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásoknak is meg tudjon felelni – mondta.

Közölte, hogy a rezsicsökkentés, a közszolgáltatások díjának csökkentése társadalompolitikai célkitűzés, az energiaárak csökkentésével, az energiahatékonysággal folyamatosan a kormány figyelmének középpontjában van.

Szabó Zsolt szavai szerint a mintegy 4,3 milliós magyarországi lakóingatlan-állomány 70 százaléka energetikailag nem megfelelő állapotban van, ezek nagy részét a következő három évben szeretnék felújítani. A kazán-, hűtőgép- és nyílászáróprogramok sikerrel lezárultak, jelenleg tart az elbírálásuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.