Egy esztelen ideológia áldozatai voltak

A 70 éve az akkori Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltakról emlékeztek meg vasárnap Zebegényben.

2015. 01. 11. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei község katolikus templomában Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyés püspöke szentmisét celebrált. A szertartás után a község polgármesterével közösen megkoszorúzták a málenkij robot áldozatai emlékére a templom mellett felállított kopjafát.

Hutter Jánosné polgármester arról beszélt, hogy 70 évvel ezelőtt, a második világháború után 110 helyi lakost hurcoltak el otthonukból szovjetunióbeli kényszermunkára. Hosszú szenvedésben volt részük, és közülük csaknem 40-en sohasem tértek haza.

A málenkij robotra elhurcoltak egy esztelen ideológia áldozatai voltak – mondta Harrach Péter. „Európát legfőképpen a hagyományos keresztény értékrend védheti meg a különböző őrült ideológiák által táplált rasszizmustól, a terrorizmustól és másfajta szélsőséges megnyilvánulásoktól” – tette hozzá a KDNP parlamenti frakciójának vezetője, a körzet parlamenti képviselője.

Sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben a neoliberalizmus eszméjének előretörésével az évezredes keresztény kultúra értékrendje meggyengült a kontinensen – fogalmazott a politikus, aki szerint az általános emberi normákat magában foglaló értékrend megerősödése nélkül mindinkább fennáll az elbizonytalanodás, a hanyatlás veszélye. E folyamatok megfordításához, a morális válságból a kilábalásra, összefogásra van szükség – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.