Elkészült a békési hajléktalanszálló

Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a hajléktalanok ellátását és munkához jutását.

MA
2015. 01. 21. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány munkájának eredményeként – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint – 2013-ról 2014-re mintegy negyedmillióval csökkent a szegénységnek kitettek száma. E területen a két legfontosabb tevékenység a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentése volt – emelte ki az ünnepélyes átadón Czibere Károly.

Az államtitkár kifejtette: a hajléktalan-ellátórendszer télen tizenegyezernél több fedél nélkül maradt embert képes befogadni, évente 9,2 milliárd forintot fordítanak a működtetésére, így Magyarország elérte azt „a szociális minimumot, hogy egyetlen embernek se kelljen az utcán töltenie az éjszakát”. Hozzátette: hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a hajléktalanok megtalálhassák a kivezető utakat, ezért példaértékűnek tartja, hogy Békés városa szociális szövetkezetet működtet, amely munkát biztosít a fedél nélkül maradt emberek számára, így visszavezeti őket a társadalomba. Elmondta: a kormányzat célja, hogy idén ezerötszáz hajléktalan embert vonjon be a közfoglalkoztatásba.

Izsó Gábor (független), Békés polgármestere elmondta: a városban hosszú ideje ötven hajléktalan él, az önkormányzat a hajléktalanszálló felújításával az ellátásukat, szociális szövetkezet létrehozásával pedig a munkához jutásukat is kiemelt feladatának tekinti.

Hozzátette: az önkormányzat szeretné, ha a jövőben a nehéz helyzetbe került családok számára is tudna átmeneti szállást biztosítani, mert arra még szükség lenne.

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Békés megyében a 2007–2013 közti uniós pénzügyi ciklusban 8,5 milliárd forintnyi forrás áramlott be a szociális területre, a 2014–2020 között pedig 30 milliárd forintnyi forrást szán erre az EU, amelyhez további 4 milliárd forintot tesz hozzá a kormány. Példaként említette, hogy az ingyenes gyermekétkeztetésre az idei költségvetésben 58 milliárd forintot fordít a kabinet.

Békésen 151 millió forintból újult meg az öt telephelyen működő, ötven férőhellyel rendelkező nappali melegedő és átmeneti szállás. A felújítást teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.