„Hó reggelt!”: gőzerővel megy a takarítás

Budapesten az éjjel mintegy 5 centiméter friss hó esett. A nap folyamán esőre vált a havazás, nem lesz hideg, csak szél.

2015. 01. 30. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a mellékutak havasak, takarításukat csak a havazás megszűnése után, a főutak rendbetételét követően tudják megkezdeni.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy nyári gumival szerelt gépkocsival a fővárosban se induljanak útnak, az ingatlantulajdonosokat pedig arra, hogy takarítsák el a havat a járdákról a gyalogosbalesetek megelőzése érdekében.

Az FKF a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel, a 6–14 óráig tartó munkavégzésért nettó 3350 forintot fizet. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet.

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint. A szolgálat honlapján közöltek alapján a 300 méter feletti települések között Veszprém megyében Zircen 30, Bakonybélen a Somhegypusztán lévő mérőállomáson 29 centiméteres hóréteget regisztráltak. Kékestetőn 19, Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Mátraszentimrén 8 centiméternyi hó van.

A 300 méter alatti települések között a Veszprém megyei Bakonykoppányon 26 centiméter, Komár-Esztergom megyében Csatkán 22, Kisbéren 20 centiméteres a hó vastagsága. A Veszprém megyei Kupon 19, Fejér megyében Balinka Mecsérpusztán és a Komárom-Esztergom megyei Súron egyaránt 17, Győrben a Ménfőcsanaki mérőállomáson 15, a Veszprém megyei Városlődön 14, Győr-Moson-Sopron megyében a Péri repülőtéren lévő mérőállomáson 13 centiméteres hóréteget regisztráltak.

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat. A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Vas megyére a havazás miatt, Veszprém megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a nap folyamán több mint 20 milliméternyi eső hullhat. Az Alföldön késő délelőttől többfelé viharossá fokozódik a szél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.