Komoly ösztöndíjakat kaphatnak az orvosok

Egy tervezet szerint minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után.

RZ
2015. 01. 12. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zombor Gábor kifejtette, hogy az ösztöndíjrendszerben nettó 100-200 ezer forintos pluszjövedelem keletkezhet. Hozzátette: nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért céloztak meg, és „reményeink szerint ez a rendszer el is tud indulni a következő hónapokban”.

Az államtitkár felidézte: az egészségügyi törvény december közepén elfogadott módosítása értelmében megszüntették a kiegészítő finanszírozási rendszert. Erre azért volt szükség, mert kezdett kialakulni egy „szürke” ellátási forma, amelyben hamarabb kapott ellátást az, akinek pénze volt – olvasható a cikkben.

Zombor Gábor szerint a cél az, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben a jelenlegi ellátási szint a mindenki számára biztosítandó ellátási csomagból álljon, amit nem lehetne szűkíteni. Emellett annak, aki többet akar, legyen lehetősége akár biztosítási alapon részt venni a magántulajdonú egészségügyben – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2015-ös költségvetés elfogadása révén 60 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre az intézmények adósságának kezelésére.

Folyamatosan tárgyalnak a kórházakkal és a beszállítókkal arról, hogy milyen ütemben történjenek a kifizetések. „Olyan struktúrát kell kialakítanunk a következő hónapokban, amely esélyt nyújt arra, hogy nem termelődik újra ez az adósságtömeg” – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.