Lázár János: Minden pártban vannak viták

A párt népszerűségvesztésével összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy „a Fidesz volt sokkal rosszabb helyzetben is”.

MNO
2015. 01. 23. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a nemrégiben a Figyelő című hetilapnak adott interjújában tett megjegyzéseivel kapcsolatban azt mondta: minden pártban vannak viták, ez természetes, ezeket „nem lefojtani kell, hanem lefolytatni”. Ugyanakkor úgy látja, hogy a vitákat nem érdemes a nagy nyilvánosság előtt megbeszélni, mert akkor „más értelmezési keretet kapnak”, s nem az ügyről szól a vita, nem a vita lényegéről szólnak a tudósítások, hanem arról, hogy vita van. „Ez számomra is tanulság” – jelentette ki.

A párt népszerűségvesztésével összefüggésben úgy nyilatkozott a videóban, hogy „a Fidesz volt sokkal rosszabb helyzetben is, egy-két hónap tendenciáiból nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni”. Kiemelte, hogy a legközelebbi választás 2018-ban lesz, és Kovács László egykori MSZP-elnöktől azt tanulták, hogy nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adatokat nem szabad lebecsülni. A Fidesz kétharmados parlamenti többségének esetleges elvesztésével kapcsolatban azt mondta: ebben az esetben is jelentős többséggel rendelkezik majd a párt, és sok mindent elvégeztek már az előző ciklusban. „Izgalmas lesz mind a veszprémi, mind a tapolcai választás, nagyon készülünk, és el akarjuk nyerni a választópolgárok bizalmát, ha tetszik, meg akarjuk tartani” – fűzte hozzá.

Az orosz elnök és a német kancellár hamarosan várható látogatásával kapcsolatban rámutatott: Angela Merkel budapesti útja minden magyar állampolgárnak elismerés. „Ha jól értem, Merkel kancellár azért jön Budapestre, hogy megadja a magyaroknak a tiszteletet” – fogalmazott.

Szavai szerint a másik látogatás „már izgalmasabb dolog”, és más az olvasata, hiszen az orosz–ukrán háború miatt a régió visszakerült a világpolitika térképére. Magyarország, miután gazdaságilag erős, politikailag stabil ország, minden nagyhatalomnak fontos, ezért fokozódott a külpolitikai aktivitás – mondta. A miniszter úgy látja, hogy az országot felértékelte, hogy frontvonalra került, ugyanakkor hazánk nagyon ésszerű politikát folytatott például az orosz szankciók ügyében.

Lázár János az Origónak beszélt a közlekedési nagyberuházásokról is. A következő időszak legfontosabb feladatának nevezte, hogy az összes megyei jogú várost bekössék a rendszerbe. Kiemelte, hogy a mostani uniós fejlesztési ciklusban is lesz pénz a közlekedésfejlesztésre, mintegy 1200 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.