Lejáratnák Feldmájert?

Hatalmi harc állhat a zsinagógabotrány hátterében.

Munkatársunktól
2015. 01. 10. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valakik szennyes játékot játszanak – ezt írta válaszképpen Feldmájer Péter, a Mazsihisz korábbi elnöke arra, hogy tegnap egy fiktív levelet küldtek el a nevében a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) belső levelezési listájára. A dokumentum, amely egy hamis e-mail címről érkezett, hevesen kritizálta a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját, Frölich Róbertet. Az ő személye azért érdekes, mert – mint lapunk arról beszámolt – a főrabbinak köze lehet a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerére kiírt gyanús, és időközben visszavont pályázathoz.

Cikkünket követően a BZSH ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid menesztette a főrabbit. Ennek ellenére Frölichet a minap megerősítette a rabbitestület, amely visszautasította a főrabbit ért „rágalmakat és vádakat”. Ezután került fel a BZSH levelezési listájára a Feldmájernek tulajdonított levél, amelyet Radnóti Zoltán rabbi egyből továbbított több baloldali sajtóorgánumnak a következő megjegyzéssel: „Most egy ilyen Feldmájer akar lenni a Mazsihisz elnöke. Világvége.”

A zsidó szervezeteken belül napok óta tartó botrányokkal összefüggésben ez a különös epizód arra utalhat, hogy a Dohány utcai beléptetőrendszer pályáztatása körül kirobbant botrányból a Mazsihisz jelenlegi vezetőségéhez közeli erők tőkét szeretnének kovácsolni a közelgő tisztújításhoz. Többen ugyanis Heisler András legnagyobb kihívójaként emlegetik Feldmájer Pétert, így nem kizárt, hogy le akarták őt járatni. A volt Mazsihisz-vezető szerint Radnóti Zoltán cselekedete nemcsak erkölcsi, de jogi értékelést is kíván.

Radnóti rabbi egyébként néhány nappal korábban Schwezoff Dávidnak küldött durva és megalázó hangvételű levelet, amelyben a BZSH ügyvezető igazgatóját lemondásra szólította fel. Úgy fogalmazott: „A budapesti zsidóság nevetve és dühöngve figyelt téged. A kétes ügyeidet, a kétes származásodat és mindent, ami hozzád és a barátaidhoz kötődött.”

A Mazsihisz tisztújítása körüli éleződő hangulatra utal Heisler Andrásnak a napokban kiküldött éves elnöki beszámolója is, amelynek végén a Mazsihisz elnöke utal arra, tudja, hogy leváltására is aláírásgyűjtés folyik. Mint írta: „Várom a kritikát azoktól is, akik ma aláírásokat gyűjtögetnek.”

Alapszabály-ellenes, ezért érvénytelen a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) január 15-i közgyűlésének összehívása – derül ki a BZSH lapunkhoz eljutott tegnapi állásfoglalásból. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn küldte szét a BZSH rendkívüli közgyűlésének meghívóját. Ennek napirendi pontjai között szerepelt, hogy szavaznak Schwezoff Dávidnak, a BZSH ügyvezető igazgatójának visszahívásáról, illetve arról, hogy az új vezető írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tiszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.