Leveszik a jeladót Simon Gáborról

A volt szocialista politikus törvénysértő ügyleteiről lapunk számolt be tavaly februárban.

Swendt Pál
2015. 01. 31. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István, a csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamis magánokirat-felhasználás vétségével gyanúsított volt politikus védője arról tájékoztatott: a végzés értelmében védencéről a rendőrségnek el kell távolítani az eddig kötelezően viselt nyomkövető jeladót, amelynek segítségével Simon Gábor mozgását a hatóság ellenőrizte. Hozzátette, a jogerős döntés értelmében ügyfele ettől kezdve szabadon mozoghat a főváros területén, de ahhoz továbbra is bírói engedélyre van szüksége, hogy Budapest közigazgatási határát elhagyja.

Ismeretes, januárban a Simon ügyét vizsgáló Központi Nyomozó Főügyészség indítványa alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság március 12-ig hosszabbította meg a gyanúsított házi őrizetét. A döntéssel szemben Simon és védője fellebbezést jelentett be, amelynek a törvényszék a tegnap hozott jogerős végzésében helyt adott.

Simon Gábor törvénysértő ügyleteiről lapunk számolt be tavaly februárban. Megírtuk, a politikus az osztrák Volksbankban összesen 240 millió forint értékű eurót és dollárt helyezett el, amelyet képviselői vagyonnyilatkozataiban nem tüntetett fel. Simon gyanúsítottként azt vallotta, hogy az összeg csak vagyonkezelés céljából került hozzá, ám annak eredetéről nem tett említést.

Simont tavaly március 10-én vették őrizetbe, miután kiderült, hogy a volt elnökhelyettes korábban hamis bissau-guineai útlevelet szerzett, amely a saját személyi adatait tartalmazta. A gyanú szerint Simon egyik ismerőse a valótlan okmány segítségével a MagNet Bankban nyitott számlán az év elején 250 ezer eurót helyezett el, ám ez az összeg is kimaradt a volt képviselő vagyonnyilatkozatából. A szocialista politikusról az is kiderült, hogy salzburgi, grazi és zürichi bankszámlái is voltak, amelyeken esetenként akár egymillió eurót is elérő forgalmat bonyolított le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.