Még több rászorulónak segít a kormány

Hárommilliárd jut a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére és a gyermekek nyári táboroztatására is.

HZS
2015. 01. 09. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó több mint tízmilliárd forintból az elmúlt három évben 400 ezer embernek, közte 200 ezer gyermeknek az üdülési lehetőségét teremtették meg. Hozzátette: a programmal eddig háromezer hátrányos helyzetű kisgyermeket értek el, reményei szerint ez a szám 2015-ben 15 ezerre nő, és növelni szeretnék a programban részt vevő határon túli gyermekek számát is.

A pénzből hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot szánnak a gyermekek nyári táboroztatására. Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke a tájékoztatón szólt arról, hét célcsoport számára csaknem hetven pályázatot írtak ki. A pályázatok péntektől az alábbi oldalon érhetők el.

Először a nyugdíjasok számára biztosított üdülési és fürdőpályázat jár le harminc nap múlva. A nyugdíjas-üdülési pályázatnál 5 ezer forint önerőt kell befizetni, a fürdőjegypályázaton pedig 2500 forint befizetésével országosan 60 fürdőt vehetnek igénybe a nyugdíjasok. A nagy érdeklődésre tekintettel a keretösszeget 30 százalékkal megemelték a tavalyihoz képest.

A gyermektábori pályázatok is megjelentek pénteken az alapítvány internetes oldalán, a gyerekek 1000 forint önerő mellett vehetnek részt a hatnapos, teljes ellátást és egész napos programokat biztosító táborokban. Tavaly 200 ezer gyermek jutott így üdülési lehetőséghez – tette hozzá.

Guller Zoltán elmondta: tavaly 43 ezer nagycsaládos vett részt a programban, az ő pályázataikat február 12-ig várják, de külön pályázatok vannak a fogyatékossággal élőknek, a közlekedési, valamint a postai ágazatban dolgozóknak, illetve a köznevelési intézményekben foglalkoztatottaknak.

Kurucz Éva kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulókra, a gyermekek ingyenes étkeztetése, az ételcsomagprogram, az ingyenes tankönyvek és a szociális tűzifaprogram mellett a felelős gondoskodás jegyében a szociális üdültetési rendszert is tovább működteti ebben az évben is.

Nem jön létre semmilyen mamutintézmény

Balogh Zoltán az Oktatási Hivatal felduzzasztására vonatkozó kérdésre azt mondta: valóban folyik a háttér-intézményrendszer áttekintése, és azt szeretnék, ha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kizárólag intézményfenntartó funkciói lennének. „Azt is mondhatnám, profiltisztítás. Nem jelenik meg semmilyen új funkció, semmilyen új intézmény, ellenkezőleg, lesz olyan háttérintézmény, amelyet meg tudunk szüntetni, mert az európai uniós pályázatok kezelését a jelenleg intézményekhez tudjuk tenni. Tehát a rendszer karcsúsodni fog\" – jelentette ki Balog Zoltán.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.