Miért titkolózik Bajnai Gordon?

A Fidesz arra szólítja fel a volt miniszterelnököt, adjon be igazi vagyonnyilatkozatot. A mentelmi bizottság nem vizsgálhatja Bajnai ügyét.

MNO
2015. 01. 31. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hírlap szombati számában arról írt, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé kerülhet Bajnai Gordon képviselői vagyonbevallási ügye, mivel a képviselőségről már lemondott korábbi kormányfő tavalyi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát, továbbá élettársáról sem tett említést.

A képviselői mandátumáról lemondott volt miniszterelnök tavaly a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe, az alakuló ülésen még részt vett és letette a képviselői esküt is, így a 2010-es vagyonnyilatkozata után egy újat kellett benyújtania.

Bajnai Gordon a bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából milyen jövedelemre tett szert – mondta sajtótájékoztatóján Dunai Mónika, aki mindezt úgy kommentálta: Bajnai Gordon „sumákol”, nem beszél egyértelműen, nem tudni, miből finanszírozza életvitelét, ahogyan azt sem, korábban kinek a pénzéből politizált.

„Miért nem árulja el Bajnai Gordon, hogy miből él? Miért titkolózik? ( ) Honnan kaphat olyan pénzeket, amelyeket fél bevallani?” – kérdezte a Fidesz-frakció szóvivője, aki szerint felmerül a gyanú, hogy Bajnai Gordon nem tartotta be a törvényeket vagyonnyilatkozata leadásakor. Dunai Mónika ezért azonnali elszámolásra szólította fel a volt miniszterelnököt, az Együtt és a PM választási szövetségének korábbi vezetőjét, aki a tavalyi parlamenti választás után néhány hétig volt – függetlenként – országgyűlési képviselő.

A szóvivő hozzátette, a mai napig nem tudni azt sem, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke miből politizál, noha „két éve folyamatosan ígérgeti” támogatói névsorának nyilvánosságra hozatalát.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök nem követett el jogsértést vagyonnyilatkozatával, csupán az Országgyűlésben kialakult joggyakorlatot követte, amikor nem tüntette fel, mekkora osztalékot vett fel cégétől.

Az ellenzéki politikus erről más témában tartott szombati, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, kérdésre válaszolva. Megjegyezte még, hogy Bajnai Gordon társaságának éves osztaléka nyilvános adat, bírósági jegyzőkönyvekből hozzáférhető, így a volt kormányfő, ha akarná, sem tudná eltitkolni.

Nem tárgyalja Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatát a mentelmi bizottság. Vejkey Imre, a testület KDNP-s elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, csak aktív képviselők ügyeit vizsgálhatják.

„A mentelmi bizottság a vagyonnyilatkozati eljárás és összeférhetetlenségi ügyben csak aktív képviselővel szemben járhat el. A bizottságunk nem tudna eljárni Bajnai Gordonnal szemben, aki már nem aktív képviselő.”

„Önmagában a vagyonnyilatkozatáért nem felelhet, de természetesen a NAV adott esetben a szükséges eljárásokat megindíthatja” – tette hozzá Vejkey.

Bajnai Gordon a Hír TV-nek azt mondta, hogy nincsen takargatni valója, ő évek óta egy „nyitott könyv”. Saját bevallása szerint jogszerűen járt el, amikor korábbi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát. A volt miniszterelnök az Együtt Országos Politikai Tanácsának ülése után azt mondta, aki hazugságot állít róla azt perbe fogja. Bajnai arra a kérdésre nem válaszolt, miért nem írta bele vagyonnyilatkozatába a cégei után felvett pénzösszegeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.