Nem vonatkozik az új eljárás a most vizsgázókra

A törvény hatályba lépése előtt jelentkezőket nem érinti az új eljárás.

MA
2015. 01. 16. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg – az Oktatási Hivatal levelére hivatkozva – több hírportál is arról írt, hogy a január 1-jén életbe lépett jogszabály-módosítás miatt a diákok egy része nem vehet részt a szombati központi írásbeli vizsgákon. Az új törvényben ugyanis már nem szerepel az a kitétel, hogy a szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.

Ez – a megjelent értelmezések szerint – azt is jelenti, hogy nem felvételizhettek volna szombaton azok, akik „túlkorosan”, vagyis egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába, tehát azok, akik például nem negyedikesként, hanem ötödikesként felvételiznének nyolcosztályos gimnáziumba.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a tavaly decemberben elfogadott 2014. évi törvény januári hatályba lépése során kialakult helyzetet, és felhívta az Oktatási Hivatal elnökének figyelmét a jogalkotási törvény rendelkezésére, amely szerint a törvény hatályba lépése előtt jelentkezőkre nem vonatkozhat az új felvételi eljárás.

Tehát a szombati felvételizők esetében ez a jogszabály még nem alkalmazható – emelte ki közleményében a köznevelési államtitkárság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.