Önálló orvosi egyetem létesülhet Pécsett

Jól áll anyagilag az orvosi kar, ezért leválna a veszteséges egyetemi részről.

BuL
2015. 01. 05. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Csaba politológus, a PTE jogi karának egyetemi docense szerint a közeljövőben elérkezhet az az idő, amikor újra önálló orvosegyetem lehet Pécsen.

– Nagy ütemben fejlődik az orvosi kar, hiszen van már gyógyszerészeti képzés, s hamarosan elindulhat a rendszeres fogorvosi képzés is. Minden kritérium adott ahhoz, hogy ismét önálló egyetem váljon a mostani fakultásból – mondta Horváth, aki hozzátette, hogy mind a fogorvosi, mind a gyógyszerészeti képzés óriási pénzeket hozhat a konyhára. Mindez pedig a küszöbön álló profiltisztítás tükrében szükségszerűen hozhatná magával az orvosi kar leválását a PTE-ről.

Emellett óriási probléma, hogy a klinikai központ óriási veszteségeket termel, bár önhibáján kívül, hiszen a bajok forrása az alulfinanszírozottság.

– Ezek a veszteségek lecsapódnak a többi karon, ami nem jó. Igazából nem is lenne akkora tragédia, ha Pécsnek két egyeteme lenne, hiszen így letisztulna a másik, hét-nyolc karból álló egyetem képzési portfóliója is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.