Óriási érdeklődés, hosszú várakozási idő matricavásárláskor

A közlekedési helyettes államtitkár a Hír TV-nek közölte: január végén felülvizsgálják az új útdíjrendszert.

MNO
2015. 01. 02. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég az MTI-nek pénteken küldött közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei matricák mellett a hagyományos „időalapú”, azaz tíznapos, havi vagy éves matricákat idén is meg lehet vásárolni. Jelezték, a hagyományos időalapú matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell megyei matricát venni.

A NÚSZ ügyfélszolgálati irodáinak egy része bővített nyitva tartással áll az ügyfelek rendelkezésére hétvégén is. Január elsejétől a megyei matrica mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén mindegyik megyére megvásárolható. Az autósok az új, megyei matricákkal egy-egy megye gyorsforgalmi útjait évi 5000 forintos áron használhatják.

 

Közölték, a korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu címen található oldalon, valamint a viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Február elsejétől pedig minden eddig megszokott értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat – írták. A hagyományos időalapú matricákat a D1 és a B2 kategóriára minden korábbi viszonteladói partnernél a megszokott módon meg lehet vásárolni.

A 2014. december 31-e előtt vásárolt tíznapos és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-éig érvényesek a vásárláskor érvényben lévő feltételek mellett. Emlékeztettek arra is, hogy a változtatások értelmében az idei évtől csak a következő útszakaszok maradnak díjmentesek: az M0 autóút 1. számú főút és M5 autópálya közötti szakasza, az M0 autóút 4. számú főút és M3 autópálya közötti szakasza, az M0 autóút 11. számú főút és a 2. számú főút közötti szakasza, valamint a teljes M31-es autópálya.

A díjköteles úthálózat térképe a Nemzetiútdíj.hu oldalon található, és az első nap tapasztalatai alapján összegyűjtött kérdések-válaszok ugyanott érhetők el. A cég közölte, az új szabályozás miatt óriási az érdeklődés, a matricavásárláskor megnövekedett várakozási idővel lehet számolni. A telefonos ügyfélszolgálat a 36/587-500-as telefonszámon áll az ügyfelek rendelkezésére.

Január végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálja az új útdíjrendszert. Becsey Zsolt közlekedési helyettes államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: elképzelhető, hogy kikerül a fizetős utak közül a ferihegyi gyorsforgalmi szakasz. „Azt tudom mondani, hogy mivel az ingyenes szakaszok fele Pest megyében volt található, mindenképpen egységes logika szerint fogunk értékelni. Az első értékeléseket meg fogjuk tenni január végén, illetve egy éven belül átfogó értékelést fogunk készíteni. Nyilván a kérdést, ami az igazságosság szempontjait érinti, figyelembe fogunk venni” – ígérte a politikus.

Miskolcon sok autós matrica nélkül használta a már fizetős szakaszokat pénteken. Azt mondták: nem hallottak arról, hogy a várost elkerülő részért is fizetni kell, több helyen a táblát sem helyezték még ki. A helyi szocialisták a rendelet visszavonását követelik, a Jobbik pedig attól tart, hogy az autósok nagy része a városon keresztül fog közlekedni, ami dugókat és környezetszennyezést okoz majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.