Schwezoff jövője a tét

A Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójának leváltásáról dönthetnek csütörtökön. Schwezoff Dávid korábban már megnyert egy hasonló csatát.

2015. 01. 15. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Zsidó Hitközség 25 képviselője még decemberben kérte az ügyvezető igazgató azonnali visszahívását, és január 15-én titkos szavazással döntenek Schwezoff Dávid sorsáról. Szerintük Schwezoff a nyilatkozataival olyan szellemiséget és erkölcsiséget képvisel, mellyel a BZSH alá tartozó hitközségek tagjainak többsége nem tud azonosulni, s bírálják az ügyvezető igazgatót azért is, mert az aláírók szerint előzetes egyeztetések nélkül dönt olyan gazdasági kérdésekben, amelyek a hitközség működését befolyásolják.

Az ügyvezetőt tavaly októberben már megpróbálták elmozdítani, de akkor a szavazás megerősítette tisztségében. Azt tanácskozást azért hívták össze, mert az elnök, Tordai Péter és a szervezet ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid között annyira megromlott a viszony, hogy kölcsönösen szerették volna leváltatni egymást, végül Tordainak kellet távoznia.

Schwezoff szerint jogszerűtlenül hívták össze a mostani rendkívüli közgyűlést – ő jövő csütörtökre egy másikat hirdetett meg –, melynek napirendi pontjai között szerepel a „szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése”, valamint az ügyvezető igazgató kötelezése arra, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

Korábban a Magyar Nemzet azt írta, a Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszerének pályáztatása és a rendszer üzemeltetésével járó több száz millió forintos haszon állhat a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójának visszahívására tett újabb kísérlet hátterében.

A lap arról is cikkezett, hogy, már jó ideje tudhatott a Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszerének lehetséges visszásságairól Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és felesége, Frölich Katalin, valamint Kunos Péter Mazsihisz-ügyvezető, és erről több telefonbeszélgetés is tanúskodik. Ezekben Schwezoff Dávid tárgyalt Frölich Katalinnal, és jelezte neki, hogy rendkívüli elöljárósági ülést akar az egyik elöljáró összehívni, mert egy tanulmányból megtudta, hogy a jegybevétel akár fele is eltűnhetett. A rabbi felesége arra kérte az ügyvezetőt, hogy ne álljon nyilvánosság elé a tudomására jutott dolgokkal. Schwezoff azonban az ügy kapcsán kezdeményezte a szerződésbontást a beléptetést végző céggel, feljelentést tett, és nyomozás kezdődött; lépéseit Heisler András és Kunos Péter is kritizálta. Kunos ugyanakkor bejelentette: noha minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga netes jegyértékesítői és beléptető rendszerére kiírt pályázat ügyében, visszavonják a pályázatot. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.